ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 2


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
25/01/2022




Στις ειδήσειςτης πανδημίας COVID-19 προστέθηκε πρόσφατα καιένας νέος όρος: η υποπαραλλαγή Όμικρον 2. Ηπαραλλαγήή στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, που αναφέρεται επίσημα ως παραλλαγή B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: την BA.1, την BA.2 και τη BA.3. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 99% των περιπτώσεωνπου προσδιορίστηκαν ως και τον Δεκέμβριο αφορούσαν την BA.1, αυτή που ως τώρα αναφέραμε γενικά ως Όμικρον. Ωστόσο, τελευταία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η υποπαραλλαγήBA.2, που αποτελεί ακριβώς τηνΌμικρον 2.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Γκίκας Μαγιορκίνης(Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος(Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότισεμοριακό επίπεδο, η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 ή BA.2 παρουσιάζεικάποιες κοινές αλλά και πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις συγκριτικά με τη BA.1.Στην πραγματικότητα, οι διαφορές μεταξύ BA.1 και BA.2 είναι περισσότερες από εκείνες μεταξύ της αρχικής υποπαραλλαγήςΌμικρον και της παραλλαγής Άλφα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τέτοιες μοριακές διαφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, όσον αφορά την ανίχνευση,τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητατης νόσησης ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
ΗΌμικρον 2 ανιχνεύεται από τα κλασικά διαγνωστικά τεστ, όπως και η Όμικρον. Ωστόσο,έχει ονομασθεί “stealth”, γιατί η Όμικρον 2 δεν έχει μία μετάλλαξη που παρουσιάζει η Όμικρον και η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης για να τη διαχωρίζουμε από την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας αριθμός διαγνώσεων που αποδίδονται σε Δέλτα να είναι στην πραγματικότητα Όμικρον 2.
Δεδομένα από χώρες όπου πραγματοποιείται αναλυτική γονιδιωματική ανάλυση, όπως οι σκανδιναβικές,συνηγορούνότι η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την BA.1. Χαρακτηριστικά, στη Δανία η BA.2 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του 2021, ποσοστό που αυξήθηκε σε 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Στη Νορβηγία, η Όμικρον 2 είχε ανιχνευθεί σε 7 περιπτώσεις ως τις 4 Ιανουαρίου. Μόλις 15 μέρες μετά, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΒΑ.2 ανήλθαν σε 611. Αύξηση των περιπτώσεων ΒΑ.2 παρουσιάζουν και άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανίακαι η Σουηδία, αλλά όχι στο ίδιο αριθμητικό επίπεδο με τη Δανίαμέχρι στιγμής τουλάχιστον.Καιστην Ελλάδαεντοπίστηκαν πρόσφατα τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2, συγκεκριμένα ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί.
Θετικό στοιχείο είναι ότι δεν φαίνεται να αποδίδονται στην Όμικρον 2 άλλα χαρακτηριστικάπιο επικίνδυνης συμπεριφοράς. Στη Δανία, για παράδειγμα, δεν βρέθηκε διαφορά στις νοσηλείες από BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1. Με ενδιαφέρον αναμένονται ερευνητικά αποτελέσματασχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στην υποπαραλλαγή αυτή. Επικρατείαισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγωCOVID-19 και μετά από μόλυνση με την Όμικρον 2.

    Στην κορυφή