Βρήκαν «αχίλλειο πτέρνα» μας σε καρκίνους


Μελέτη με επικεφαλής έλληνα ερευνητή ανοίγει τον δρόμο για θεραπείες οι οποίες θα «φρενάρουν» ιούς που προκαλούν καρκίνους όπως το σάρκωμα Κaposi
Μια γενετική «αχίλλειο πτέρνα» του ανθρώπινου οργανισμού η οποία βοηθά ιούς να εισβάλουν στο σώμα και να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες της Ομάδας Ιικής Ογκολογίας του Cancer Research UΚ στο University College του Λονδίνου. Η μελέτη τους με επικεφαλής τον έλληνα ερευνητή κ. Δ. Λαγό δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Νature Cell Βiology» και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη προσεγγίσεων που θα θέτουν υπό έλεγχο τους «ύπουλους» ιούς, βάζοντας «φρένο» και στην ανάπτυξη διαφορετικών μορφών ιογενών καρκίνων.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαγός στο «Βήμα», η έρευνα της ομάδας στην οποία συμμετέχει επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός αντιδρά στις μολύνσεις με διαφορετικούς ιούς. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ιδιαιτέρως το πώς οι ιοί διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμοποιώντας διαφορετικά «κόλπα» ώστε να εγκατασταθούν για τα καλά στον οργανισμό και να τον βλάψουν εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή τους.


Ιοί και micro-RΝΑ

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι ερευνητές από το Λονδίνο στους ερπητοϊούς, οι οποίοι εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Οι ερπητοϊοί, όπως αυτός που οδηγεί στην εμφάνιση ενός καρκίνου που ονομάζεται σάρκωμα Κaposi, δεν είναι επικίνδυνοι για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για εκείνους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα θετικά στον ιό ΗΙV του ΑΙDS άτομα. Στα άτομα αυτά το σάρκωμα Κaposi είναι ένας πολύ κοινός καρκίνος». Προκειμένου να φέρει στο φως τα «τερτίπια» του συγκεκριμένου ερπητοϊού που του δίνουν τη δύναμη να οδηγεί σε καρκίνο, η ερευνητική ομάδα μελέτησε ανθρώπινα υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα. Μόλυνε τα κύτταρα αυτά με τον ερπητοϊό του Κaposi και όπως προέκυψε, σε πολύ λίγο χρόνο μετά την αρχική μόλυνση, εμφανίστηκε σημαντική αύξηση των micro-RΝΑ, μικρών τμημάτων γενετικού υλικού που ρυθμίζουν τη γονιδιακή δραστηριότητα. Οπως διευκρινίζει ο κ. Λαγός «η φυσιολογική λειτουργία των microRΝΑ είναι, όπως πιστεύουμε, το να ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ωστόσο ο ερπητοϊός χρησιμοποιεί ως “κολπάκι” κατά τα πρώτα στάδια της μόλυνσης :το να κυριεύει τα micro-RΝΑ με αποτέλεσμα τελικώς να γίνεται αυτός ο κυρίαρχος που ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα». Οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα ένα microRΝΑ με τον αριθμό 132 το οποίο βοηθά τον ιό να υπερεκφράζεται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα κύτταρα.

Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η νέα γνώση; Σε νέους στόχους που θα «χτυπούν» την «αχίλλειο πτέρνα» την οποία έχουν διαλέξει οι ιοί για να... ζουν και να βασιλεύουν, με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στα επιβαρυντικά για τον οργανισμό πλάνα τους. Σύμφωνα με τον κ. Λαγό, ένα άλλο micro-RΝΑ βρίσκεται ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C: «Η λογική είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστών που προσδένονται στα επίμαχα micro-RΝΑ και εμποδίζουν τη δράση τους. Έτσι και ο ιός δεν μπορεί να βρει πάτημα για να δράσει και να προκαλέσει τελικώς καρκίνο. Θεωρητικώς αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον ερπητοϊό που προκαλεί σάρκωμα Κaposi».


Πειράματα

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περαιτέρω πειράματα σχετικά με το micro-RΝΑ 132 σε μοντέλα ζώων. Το συγκεκριμένο micro-RΝΑ δείχνει να αξίζει τον κόπο περαιτέρω διερεύνησης για πολλούς λόγους: εκτός από την εμπλοκή του στον ερπητοϊό του σαρκώματος Κaposi, φαίνεται ότι συνδέεται και με τον Ηerpes Simplex Virus 1 (ΗSV1) ο οποίος προκαλεί τις χαρακτηριστικές φουσκάλες του έρπητα στα χείλη καθώς και με τον μεγαλοκυτταροϊό, ο οποίος σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί κυρίως με αμφιβληστροειδοπάθειες. Απώτερος στόχος είναι βέβαια ο εντοπισμός και άλλων micro-RΝΑ που βοηθούν ιούς να προκαλέσουν καρκίνο: έτσι οι «κακοί» ιοί θα μπουν στη θέση τους γράφοντας ένα καλό τέλος για πολλά άτομα.


Πηγή ΤΟ BHMA online


    Στην κορυφή