ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΖΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟ ΗΠΑΡ


Τα 70α του γενέθλια ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 22 Φεβρουαρίου ένας Βρετανός, ο οποίος έμαθε στα 29 του χρόνια ότι έχει έναν ανεγχείρητο όγκο στο συκώτι του και λίγους μήνες ζωής μπροστά του.

Μόνη ελπίδα για τον Γκόρντον Μπράιντγουελ ήταν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, η οποία εκείνη την εποχή δεν ήταν διόλου συνηθισμένη και απαίτησε, κατ’ αρχήν, ενημέρωση των υγειονομικών Αρχών ανά την Ευρώπη για να έχουν το νου τους για ένα μόσχευμα.

Η αναμονή ήταν αγωνιώδης και γεμάτη ματαιωμένες ελπίδες, αφού τέσσερις φορές εστάλησαν όργανα στο Λονδίνο τα οποία δεν ήταν συμβατά.

Την πέμπτη φορά, όμως, ο κ. Μπράιντγουελ ήταν τυχερός και παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 1975 χειρουργήθηκε από τον Βρετανό πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων σερ Ρόι Γιορκ Καλν - τον γιατρό ο οποίος το 1968 διενήργησε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ευρώπη.

Όταν ο νεαρός άντρας, ο οποίος ήδη τότε εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων στην αστυνομία, συνήλθε από τη νάρκωση στο Νοσοκομείο King’s College όπου νοσηλευόταν, ήταν συνδεδεμένος με πολυάριθμα σωληνάκια και είχε 30 ράμματα εξωτερικά στην κοιλιά του, με δεκάδες άλλα στο εσωτερικό.

Αρκετούς μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Addenbrookes, όπου παρέμεινε έως ότου οι γιατροί βεβαιώθηκαν ότι το νέο ήπαρ λειτουργούσε ομαλά και εκείνος είχε αναλάβει τις δυνάμεις του.

Δεκατρείς μήνες μετά την μεταμόσχευση είχε επιστρέψει στην δουλειά του, στην αρχή για δύο ώρες την ημέρα και σιγά-σιγά για περισσότερο. Έτσι, έγινε και ο πρώτος ασθενής στον κόσμο ο οποίος κατόρθωνε να συνεχίσει μια χειρωνακτική εργασία.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, εξάλλου, άρχισε να αθλείται και το 1980 αγωνίστηκε σε αγώνα ράφτινγκ των 100 μιλίων (160 χιλιομέτρων) στο Ross-On-Wye, στην Αγγλία - και πάλι, ο πρώτος μεταμοσχευμένος ασθενής στον κόσμο που έκανε κάτι τέτοιο.

Ο αειθαλής κ. Μπράιντγουελ έχει πλέον φύγει από την αστυνομία, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται στο συνεργείο αυτοκινήτων της οικογένειάς του.

Για τον δρα Καλν, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι στο πέρασμα του χρόνου, αποτελεί ένα αληθινό ίνδαλμα, διότι είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος στον κόσμο με μεταμοσχευμένο ήπαρ.

Η περίπτωσή του έχει γίνει θέμα σε ιατρικές επιθεωρήσεις και συνέδρια, ενώ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμησιν για την αξία της δωρεάς οργάνων, της οποίας ευλόγως ο κ. Μπράιντγουελ αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή.

Πηγή ΤΑ ΝΕA


    Στην κορυφή