ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΕΞΙ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΗ


Μία σπάνια, πολλαπλή μεταμόσχευση οργάνων από τον ίδιο δότη σε έναν ασθενή πραγματοποίησαν χειρουργοί από τη Βρετανία, οι οποίοι χρειάσθηκαν 17 ώρες για να πάρουν έξι όργανα από μία 20χρονη δότρια και να τα μεταμοσχεύσουν σε μία 53χρονη γυναίκα.

Η Ντον Κάρτερ, η τρίτη γυναίκα στη Βρετανία που επιβιώνει από μία τόσο μεγάλη και δύσκολη εγχείρηση, διαθέτει πλέον νέο ήπαρ, νεφρό, πάγκρεας, στόμαχο, λεπτό έντερο και παχύ έντερο.

Η εγχείρηση χρειάσθηκε τέσσερις χειρουργικές ομάδες – μία για να αφαιρέσει τα όργανα και τρεις για να τα μεταμοσχεύσει – καθώς και μεγάλο αριθμό νοσηλευτών και βοηθών χειρουργείων για να ολοκληρωθεί.

Δίχως τα μοσχεύματα, η 53χρονη Ντον είχε ακόμα έξι μήνες ζωής. Ωστόσο σήμερα, περισσότερο από έναν χρόνο έπειτα από τη μεταμόσχευση, είναι καλά και συνεχίζει κανονικά τη ζωή της.

Τα προβλήματα της Ντον άρχισαν όταν στα 19 της χρόνια διαγνώσθηκε με νόσο του Crohn, μία από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Μία δεκαετία αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου της.

Ωστόσο, τα προβλήματά της επέμεναν και χρειάσθηκε αρκετές ακόμα επεμβάσεις, που την άφησαν τελικά με μόλις το 5% του εντέρου της. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη επιλογή ήταν να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά ενδοφλεβίως.

Η Ντον έμεινε έτσι από πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά το 2011 έμαθε ότι η υγροποιημένη διατροφή της είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ της και έπασχε πλέον από τελικού σταδίου ηπατική νόσο, καθώς και από σοβαρές ανεπάρκειες σε πολλά άλλα από τα εσωτερικά της όργανα.

Εισήχθη στο Νοσοκομείο Addenbrooke's του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, όπου οι γιατροί της είπαν ότι η μοναδική ελπίδα της για να επιβιώσει ήταν μια πολλαπλή μεταμόσχευση οργάνων.

Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2011, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η δότρια είχε βρεθεί.

Όπως εξηγεί ο θεράπων ιατρός της Dr Andrew Butler, ένας από τους ειδικούς στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Addenbrooke's, η Ντον είναι μία από τους συνολικά τρεις ασθενείς στη Βρετανία που έχουν επιβιώσει από την ταυτόχρονη μεταμόσχευση έξι οργάνων.

Ο πρώτος επιζήσας ήταν ο Στήβεν Χάιετ, στον οποίο μεταμοσχεύθηκαν το 1994 νέο ήπαρ, νεφρός, στόμαχος, δωδεκαδάκτυλο, πάγκρεας και λεπτό έντερο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό μεταμοσχεύσεων της Βρετανίας (NHS Blood and Transplant), από τις συνολικώς 88.052 μεταμοσχεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, λιγότερες από 30 αφορούν ταυτόχρονη μεταμόσχευση τριών ή περισσοτέρων οργάνων.

«Το δύσκολο σε αυτές τις επεμβάσεις είναι να συντονισθεί η αφαίρεση των παλαιών οργάνων με την τοποθέτηση των νέων», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Μπάτλερ. «Στην περίπτωση της Ντον, τα όργανα εμφυτεύτηκαν ως ένα, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνδέσεις».

Μετά τη μεταμόσχευση, η 53χρονη πέρασε εννέα εβδομάδες συνδεδεμένη με αναπνευστήρα στην εντατική, με τον σύντροφό της Μάρτιν, την μητέρα της Ντόροθι και τον αδελφό της Λάρι διαρκώς δίπλα της.

Στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, η Ντον χρειάσθηκε 12 ακόμα εγχειρήσεις για να διορθωθούν επιπλοκές της μεταμόσχευσης – μεταξύ αυτών αιμορραγίες από το νέο ήπαρ και πάγκρεας. Χρειάσθηκε επίσης πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος.

Η Ντον επέστρεψε στο σπίτι της έπειτα από περισσότερους από πέντε μήνες νοσηλείας. Σήμερα, παίρνει 18 χάπια την ημέρα – ανοσοκατασταλτικά για να μην απορρίψει ο οργανισμός της τα μοσχεύματα, αντιβιοτικά, ένζυμα και πολυβιταμίνες.

Ωστόσο, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη δουλειά της ως νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ετοιμάζει και μία ομάδα υποστήριξης για μεταμοσχευθέντες ασθενείς στο Addenbrooke's.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

    Στην κορυφή