UNICEF: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ 1.800 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ


Περισσότερα από 1.800 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο από διαρροϊκές ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού, αναφέρει η Unicef.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, 760.000 μικρά παιδιά έχασαν το 2011 την ζωή τους από διαρροϊκές ασθένειες, με το 90% των θανάτων αυτών να συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης και την ανεπαρκή υγιεινή.

Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν σε πέντε χώρες: την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και την Κίνα, στις οποίες μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν σε χώρους δίχως επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η Unicef τονίζει πως συνολικώς 738 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Από αυτούς, 119 εκατομμύρια ζουν στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν.

Όσοι, όμως, στερούνται την αποχέτευση είναι πολλαπλάσιοι, καθώς μόνο στην Ινδία ανέρχονται σε 814 εκατομμύρια και στην Κίνα σε 477 εκατομμύρια.

Η Unicef εκτιμά ότι οι βελτιώσεις στην πρόσβαση στο καθαρό πόσιμο νερό και στην αποχέτευση σε αυτές τις χώρες, θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

    Στην κορυφή