Το σκάνδαλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ φούντωσε πάλι


Όσοι έτυχε να επισκεφθούν τις ΗΠΑ θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ότι οι υπερβολικά παχύσαρκοι, ενήλικες ή παιδιά, αποτελούν την εντυπωσιακή πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα αλλά και την πολιτεία και κατά καιρούς έχουν ψηφισθεί νόμοι σε μια προσπάθεια να περιορισθεί “η επιδημία της παχυσαρκίας”, όπως συνηθίζεται να αποκαλούν το φαινόμενο τα ΜΜΕ.

Πολύ πρόσφατα ξέσπασε ένα επιστημονικό σκάνδαλο, μετά από την δημοσίευση σε ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά ιατρικά περιοδικά, The Mayo Clinic Proceedings, ενός άρθρου του γνωστού είδικού ασχολούμενου με την διατροφή Edward Archer, PhD, που εργάζεται στο University of Alabama Birmingham School of Public Health.

Στο άρθρο του ο Archer αποδεικνύει, με στατιστικά στοιχεία, ότι οι διατροφικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την μελέτη NHANES και χρησιμοποιούνται σαν βάση για να δημιουργηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αποφυγή της παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι επιστήμη αλλά επιστημονική φαντασία.

Η διατροφική μελέτη NHANES (National Health and Nutrition Survey) έχει ξεκινήσει το 1960 και γίνεται κάθε χρόνο από το 1999 και στηρίζεται στα λεγόμενα κάποιων ανδρών και γυναικών που απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το τι διαιτολόγιο ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Σύμφωνα με τον Archer οι άνθρωποι αυτοί είναι αδύνατον να θυμούνται το διαιτολόγιό τους μετά την πάροδο τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος και οι απαντήσεις τους είναι κατά προσέγγιση. Το πρόβλημα όμως είναι εάν κάποιες κατά προσέγγιση απαντήσεις είναι δυνατόν να γίνουν στατιστικά αξιόπιστες, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για την έκδοση εθνικών διατροφικών κατευθυντηρίων οδηγιών.

Ο πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του Archer έχει ανάψει και καλά κρατεί στις ΗΠΑ, με τους αντίθετούς του να διαδίδουν ότι επειδή κάποτε τον ενίσχυσε η Coca Cola, τώρα το ξεπληρώνει προσπαθώντας να αποδείξει ότι στην παχυσαρκία δεν είναι υπέυθυνη μόνο η διατροφή αλλά και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Ο ίδιος αποκρούει τις κατηγορίες λέγοντας ότι όποιοι δεν μπορούν να αποδείξουν επιστημονικά την αναλήθεια των συμπερασμάτων του, τα βάζουν με τον ίδιο προσπαθώντας να αποδείξουν ότι δεν είναι έντιμος ερευνητής.

Το θέμα δεν θα αφορούσε τον ιστότοπό μας, εάν στο 80% και πλέον των ασθενών μας, που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτων και ισχίων, το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν αποτελούσε τον κύριο προδιαθεσικό παράγοντα. Εναν παράγοντα που δυστυχώς είναι αδύνατον, τις περισσότερες φορές, να αντιμετωπίσουμε.

Γνωρίζοντας ότι οι συνάδελφοι ειδικοί και μη ειδικοί, που ασχολούνται με την παχυσαρκία, στηρίζονται και στις κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ, θέλησα να μεταφέρω το πιο καυτό θέμα που συζητείται, στους ιατρικούς και μη ιστότοπους, την τελευταία εβδομάδα.

Οσον αφορά την μελέτη NHANES, δεν έχω την δυνατότητα να ελέγξω εάν το ερωτηματολόγιό της είναι δομημένο σωστά ή όχι, εκείνο που γνωρίζω είναι η κλασική ελληνική έκφραση που χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι κάποιος δεν έχει καλή μνήμη «τι τον ρωτάς, αυτός δεν θυμάται τι έφαγε το μεσημέρι!».

Πηγή = Archer E, et al "The inadmissibility of what we eat in America and NHANES dietary data in nutrition and obesity research and the scientific formulation of national dietary guidelines" Mayo Clin Proc 2015; DOI: 10.1016/j.mayocp.2015.04.009.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή