Tι πρέπει να προσέξουν οι υπερτασικοί το καλοκαίρι


Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις μέσα στο ίδιο 24ωρο ή κατά την διάρκεια της εβδομάδας ή τις εποχές του χρόνου.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η πίεση σε πολλά άτομα μειώνεται σαν αποτέλεσμα της μεγάλης αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης λόγω της ζέστης ιδίως αν τα άτομα αυτά κυκλοφορούν στον ήλιο έξω στον δρόμο ή στην παραλία ιδιαίτερα τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας.

Ο άνθρωπος, χάρη στο θερμορυθμιστικό του σύστημα, μπορεί να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του σώματός του, ανεξάρτητα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, παράγοντας θερμότητα μέσω των καύσεων των τροφών και των συσπάσεων των μυών και αποβάλλοντας θερμότητα μέσω της αναπνοής και της εξάτμισης του ιδρώτα.

Σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραχθεί μέχρι και ένα λίτρο ιδρώτα την ώρα.

Όταν έχει ζέστη θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ούτως ώστε και η παραγόμενη θερμότητα να είναι μικρή και η αποβαλλόμενη θερμότητα να είναι μεγάλη.

Ετσι, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα βαρειά λιπαρά γεύματα, και τα οινοπνευματώδη ποτά και αντίθετα, πρέπει να πίνουμε άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς. Φοράμε ελαφρά, ανοικτόχρωμα βαμβακερά ενδύματα, γυαλιά ηλίου και καπέλο και βαδίζουμε στην σκιερά πλευρά του πεζοδρομίου.

Επιπλέον, θα πρέπει ο υπερτασικός σε συνεργασία με τον γιατρό του να εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανής μείωσης της δοσολογίας ή του αριθμού των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λαμβάνει ιδίως των διουρητικών ή των ανταγωνιστών ασβεστίου.

Φαίνεται ότι το καλοκαίρι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διακοπές, και τη ξενοιασιά από τα επαγγελματικά και οικογενειακά προβλήματα που μας απασχολούν οδηγεί σε ένα αίσθημα ευεξίας και καλής διάθεσης του ατόμου, το οποίο είναι προστατευτικό από δυσάρεστα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Με την αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος εκτός από την μείωση της πίεσης, μειώνεται και ο τόνος του συμπαθητικού συστήματος και η ικανότητα των αιμοπεταλίων να συναθροίζονται για να σχηματίσουν τον θρόμβο και συνεπώς υπάρχει μία εποχικότητα στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών παθήσεων με μία κορύφωση τον χειμώνα και μία αντίστοιχη ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο χέρι μας είναι, λαμβάνοντας απλά προληπτικά μέτρα να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε τις δυσμενείς επιδράσεις της μεγάλης ζέστης για να απολαύσομε έτσι ανώδυνα τις πολλές χάρες του καλοκαιριού.

Κωνσταντίνος Τσιούφης
Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας
Υπεύθυνος Μονάδας Υπέρτασης, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή