Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα ασθματικά παιδιά


Το άσθμα, που οφείλεται σε μια μη ειδική φλεγμονή μέσα στους βρόγχους, η οποία έχει σχέση με την οξείδωση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο και απουσίας από το σχολείο. Στην χώρα μας το 15% των παιδιών πάσχει από αυτή την νόσο, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών με άσθμα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Φαίνεται ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή παίζει και το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής. Η ζωή σε σπίτια που είναι ερμητικά κλειστά, που δεν αερίζονται, με τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά που δεν τινάζονται, και δεν εκθέτονται στην ηλιακή ακτινοβολία, η καθιστική και χωρίς άθληση καθημερινότητα και το έτοιμο και γρήγορο φαγητό (fast food), αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Το φαγητό τύπου fast food δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ουσίες για να προφυλαχτεί ο οργανισμός από το άσθμα. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να εξασφαλίσει η μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και γενικά φρέσκες τροφές και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά, είναι και η υπερκατανάλωση φαρμάκων (όπως μερικά αντιπυρετικά). Ωστόσο, ο πιο σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα είναι το κάπνισμα , ενεργητικό ή και παθητικό.

Η πρόληψη και η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπισή του άσθματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απουσιών του παιδιού από το σχολείο ή της διάρκειας παραμονής του στο νοσοκομείο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό « British Journal of Nutrition» έδειξε ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής συμβάλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά από 16 εβδομάδες, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής μας βελτίωσε σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων (βραχείας δράσης εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, που χορηγούνται στην χρόνια συντηρητική θεραπεία.

«Η μείωση της χρήσης των φαρμάκων, «τόνισαν οι ερευνητές» βοηθά να αποφύγουμε τις ήπιες αλλά ενίοτε σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις της κάθε φαρμακευτικής ουσίας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Η μελέτη αυτή ουσιαστικά προτείνει, όπως επεσήμαναν και οι συντάκτες της, ότι η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά σχεδιασμένων για τις παιδικές ιδιαιτερότητες , που περιέχουν συστατικά με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης και με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (ADEK), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες Οδηγίες (Guidelines) για την πρόληψη του άσθματος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε, μέσα στα σχολεία, από εκπροσώπους διαφόρων φορέων, διήρκησε 16 εβδομάδες και συμμετείχαν σ’ αυτή 192 μαθητές με άσθμα, ηλικίας 10-12 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: η μια λάμβανε καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής και η δεύτερη εικονικό φάρμακο. Για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων στην έναρξη της έρευνας , και ξανά στην 8η και στην 16 εβδομάδα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα ερωτηματολογίων που είναι αποδεκτά από την διεθνή ιατρική κοινότητα

Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε σωστά θεωρητικά δεδομένα και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, ίσως πρέπει τα πολυβιτουμινούχα συμπληρώματα διατροφής να συμπεριληφθούν στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του άσθματος.


Reference:
British Journal of Nutrition, First View Articles doi: 10.1017/S0007114512004692
S-C. Lee, Y-H. Yang, S-Y. Shuang, S-Y. Huang, W-H.Pan


Χάρης Κατσαρδής
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας
τ. Συντ. Διευθυντής Παιδιατρικού - Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή