Τα οφέλη από τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού


Τα οφέλη από τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Το οικονομικό όφελος για τη δημόσια υγεία από τη δράση του αντιμικροβιακού χαλκού στην καθημερινότητά μας και κυρίως στο νοσοκομειακό χώρο τονίστηκε στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Ε.Ι.Α.Χ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού) με θέμα: «Οι αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού», στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

Στην εισήγησή του ο Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας του Ε.Ι.Α.Χ. κ. Πάνος Ευσταθίου επισήμανε ότι "ο χαλκός έχει την ιδιότητα να εξαλείφει τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικρόβια, τα βακτήρια ακόμη και ιούς (όπως ο Η1Ν1) που αναπτύσσονται πάνω σε μεταλλικές ή μη μεταλλικές επιφάνειες" και συνέχισε λέγοντας «ότι ο χαλκός συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων κατά 95-99%, ενώ η χρήση του στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνει το κόστος λειτουργίας κατά 60%».

Για την εμφάνιση στελεχών όπως το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamace) ανέφερε την αδυναμία καταπολέμησής του σε υψηλό ποσοστό από τα σύγχρονα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς, κάτι που ο χαλκός συμβάλει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του, πριν αναπτυχθεί in-vivo.

Στη διάρκεια της ημερίδας τέλος, ο κ. Πάνος Ευσταθίου ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διεξάγονται τρεις εργαστηριακές έρευνες για την αντιμικροβιακή δράση του χαλκού, και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με τις επιστημονικές τους παρουσιάσεις οι: ο Dr. Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, και ο Καθηγητής Παύλος Νικολαίδης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.

Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας παρουσιάστηκε ότι συνολικά 282 κράματα χαλκού, συμπεριλαμβανομένου του μπρούτζου και του ορείχαλκου έχουν ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ ως αντιμικροβιακά υλικά που εξαλείφουν επικίνδυνα και δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια. Εργαστηριακές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με βάση πρωτόκολλα εγκεκριμένα από την ΕΡΑ απέδειξαν ότι οι επιφάνειες από χαλκό μέσα σε δύο ώρες εξουδετερώνουν άνω του 99,9% αρκετών βακτηρίων, τα οποία είναι γνωστά ως ανθρώπινα παθογόνα. Μάλιστα αποδείχτηκε ότι ο χαλκός εξουδετερώνει ακόμη μικρόβια και βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και τα οποία αποτελούν κοινή αιτία νοσοκομειακών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τα οφέλη από τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού

Στη φωτογραφία απο αριστερά πρός δεξιά: ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, Νίκος Βεργόπουλος και ο επιστημονικός σύμβουλους σε θέματα υγείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, Πάνος Ευσταθίου.
































ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, στην Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.copper.org.gr
    Στην κορυφή