ΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ... ΚΟΥΦΑΙΝΕΙ



Ιατρικές έρευνες για το Βιάγκρα έδειξαν ότι το διάσημο «μπλε χάπι», το οποίο έχει βοηθήσει πολλούς άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας να ξαναζήσουν τον έρωτα, ενδεχομένως συνδέεται με εκατοντάδες περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας της ακοής σε ολόκληρη την υφήλιο.

Το Βιάγκρα και τα ανάλογα σκευάσματα (Cialis, Levitra) για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για διάφορες παρενέργειες, όμως για πρώτη φορά βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών για αυξημένο κίνδυνο αισθητικονευρικής απώλειας της ακοής. Πρόκειται για μια πάθηση ξαφνικής απώλειας της ακοής, η οποία πλήττει είτε το ένα είτε και τα δύο αφτιά. Ασθενείς σε Αμερική, Ανατολική Ασία και Αυστραλία ρωτήθηκαν από τους ειδικούς των νοσοκομείων Charing Cross, Stoke Mandeville και Royal Marsden εάν υπέφεραν από απώλεια ακοής σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη χορήγηση των χαπιών.

Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Laryngoscope», διαπίστωσαν 47 περιπτώσεις αισθητικονευρικής απώλειας ακοής, εκ των οποίων οι 8 στη Βρετανία, ενώ άλλες 223 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ δεν συμπεριλήφθηκαν ελλείψει επαρκών πληροφοριών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που υπέφεραν από ξαφνική απώλεια ακοής ήταν 57, ωστόσο μεταξύ αυτών υπήρχαν και δύο άνδρες ηλικίας μόλις 37 ετών.

«Οι γιατροί που συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με αυτή την πιθανή παρενέργεια» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Αφρόζε Σαχ-Καν του Νοσοκομείου Τσάρινγκ Κρος. Ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων ανέφερε ότι τα παράπονα για απώλεια ακοής λόγω του Βιάγκρα είναι «εξαιρετικά σπάνια». Πάντως, και σε προηγούμενη μελέτη, της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, διαπιστώθηκαν 29 περιπτώσεις απώλειας ακοής που συνδέονται με σκευάσματα αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, από τις οποίες μόνο στο ένα τρίτο η πάθηση ήταν προσωρινή.

Οι ερευνητές ακόμα διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το «μπλε χάπι» επηρεάζει την ακοή, ενώ μια πιθανή εξήγηση που εξετάζουν είναι ότι οι αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις οι οποίες πυροδοτούνται από τις δραστικές ουσίες προκαλούν βλάβες στο έσω ους, το οποίο βρίσκεται προστατευμένο μέσα στο κροταφικό οστό και περιέχει τα όργανα της ακοής και της ισορροπίας.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή