ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΥΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ


Θέμα ημερών θα είναι σύντομα η δημιουργία αφτιού, χάρη στον συνδυασμό τρισδιάστατου εκτυπωτή και γέλης κυττάρων! Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό ανθρώπινο αφτί που μοιάζει και λειτουργεί σαν αληθινό.

«Αυτή η μέθοδος είναι μόνο κέρδος τόσο για την Ιατρική όσο και για την επιστήμη γενικότερα, αφού δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε» δήλωσε ο ερευνητής Λόρενς Μπονασάρ, βοηθός καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής. Το τεχνητό προσθετικό αφτί αποτελούσε πάντα την ελπίδα των χειρουργών προκειμένου να βοηθήσουν παιδιά που γεννιούνται με παραμορφώσεις των αφτιών, όπως η μικρωτία. «Ενα τεχνητό προσθετικό αφτί σαν αυτό θα βοηθούσε ανθρώπους που έχουν χάσει τμήμα ή ολόκληρο το εξωτερικό αφτί τους από ατύχημα ή από καρκίνο» προσθέτει ο δρ. Τζέισον Σπέκτορ, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Weill Cornell Medical College.

Μέχρι σήμερα τα προσθετικά αφτιά δημιουργούνται από υλικά που θυμίζουν αφρολέξ. Εναλλακτικά οι χειρουργοί μπορεί κάποιες φορές να δημιουργούν αφτί από τα πλευρά του ασθενούς, αλλά αυτή η εναλλακτική είναι οδυνηρή, ειδικά για τα παιδιά, ενώ τα αφτιά που προκύπτουν σπάνια δείχνουν φυσικά και λειτουργούν ικανοποιητικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell κατάφεραν αυτό το πρωτόγνωρα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ξεκινώντας με μια ψηφιακή, τρισδιάστατη εικόνα ενός ανθρώπινου αφτιού. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα καλούπι και μέσα σ’ αυτό τοποθέτησαν το «ζωντανό» τζελ κολλαγόνου. Είναι παρόμοιο σε σύσταση με ζελέ όταν αφαιρείται το καλούπι και το κολλαγόνο λειτουργεί σαν σκαλωσιά, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο χόνδρος για να αναπτυχθεί.

«Χρειάζεται μόνο μισή μέρα για να σχεδιαστεί το καλούπι, περίπου μία μέρα για να τυπωθεί, τριάντα λεπτά για να γίνει έγχυση του τζελ και το αφτί μπορεί να αφαιρεθεί δεκαπέντε λεπτά αργότερα» εξηγεί ο καθηγητής Μπονασάρ. Οταν γίνει αυτό, το αφήνουν να καλλιεργηθεί για μέρες μέσα σε καλλιέργεια κυττάρων και στη συνέχεια εμφυτεύεται στον ασθενή. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν οι δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εξελιχθούν ομαλά, είναι πιθανόν να γίνει η πρώτη εμφύτευση τέτοιου τεχνητού αφτιού στον άνθρωπο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή