ΤΟ ΕΑΠ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡ ΜΠΟΥΡΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
08/10/2021





Το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δόθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στο Φάληρο, στον CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά και στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Η απονομή των μεταλλίων έγινε με την παρουσία της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας, ανθρώπων του ακαδημαϊκού κόσμου, του πολιτισμού αλλά και των επιχειρήσεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος μίλησε για «την Ελλάδα που πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί» και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. Παρόντες επίσης στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κ. Περικλής Μήτκας,οΠρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βασίλης Διγαλάκης,καθώς και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.
Σε μια συγκινητική και γεμάτη ελπίδα ομιλία για την επικράτηση της επιστήμης έναντι όλων των μεγάλων υγειονομικών «μαχών» της ανθρωπότητας, ο κ. Μπουρλά προέβλεψε ότι μπαίνουμε σε μια πρωτοφανή δεκαετία επιστημονικών ανακαλύψεων. «Η αισιοδοξία μου αυτή ίσως να προέρχεται από το ότι γεννήθηκα στην Ελλάδα, τη χώρα της καλοσύνης, της σοφίας και της επινοητικότητας των ανθρώπων. Ίσως από το ότι είναι γιος γονιών που παρολίγο επέζησαν από το Ολοκαύτωμα… Όλα αυτά με έμαθαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ανέφερε στην ομιλία της ότι «η Παιδεία ήταν πάντα ένα θεμελιώδες αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι οικογένειες προτιμούσαν να στερηθούν άλλα αγαθά για να προσφέρουν στα παιδιά τους το αγαθό της Παιδείας. Για αυτό ένα από τα πρώτα μελήματα του νεότερου ελληνικού κράτους ήταν η ανάπτυξη οργανωμένων δομών εκπαίδευσης».
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε θέσει την εκπαίδευση, ως προϋπόθεση για να συσταθεί το νέο ελληνικό κράτος. Όταν στη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα ιδρύθηκε, το μετέπειτα μετονομασθέν, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, με φοιτητές -και ακροατές, ανάμεσα στους οποίους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» τόνισε.
«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση σύντομα μαζικοποιήθηκε, ‘το χαρτί’, ο τίτλος αποφοίτησης μετατράπηκε σε φετίχ. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτό δεν είναι αρκετό για να εκπληρώσει ο κάτοχος του το όνειρο της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης του. Ζούμε σε μια εποχή, γρήγορων και βίαιων αλλαγών. Παραδοσιακά επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ άλλα, καινούργια αναδύονται. Η εκπαίδευση θα πρέπει και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Ελλάδας να βρουν το δρόμο τους. Δεν είναι όμως μόνο οι νέοι. Σε πολλούς τομείς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, απαιτούνται νέες δεξιότητες, επαγγελματίες στο μέσον της καριέρας τους χρειάζονται μια καινούργια ή μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μια σημαντική διέξοδο για προσωπική πρόοδο ή για επαγγελματική εξέλιξη. Και το πετυχαίνει παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών, εισάγοντας διαρκώς νέα γνωστικά αντικείμενα, ανοίγοντας δρόμους, καθώς ήταν το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που εισήγαγε οργανωμένα και σε μεγάλη έκταση το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και εξαιτίας της ευέλικτης δομής του. Η δια βίου μάθηση δεν θα είναι, στο εξής, χόμπι για λίγους αλλά ανάγκη για πολλούς.
Αγκυλώσεις του παρελθόντος όπως ότι μοναδικό κριτήριο στη διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν»
Στην ομιλία της έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μπουρλά για τη μεγάλη επένδυση της Pfizerστη Θεσσαλονίκη, η οποία προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως είπε «στις ίδιες ράγες θα κινηθεί και το ερευνητικό Ινστιτούτο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγόριθμους, για την ίδρυση του οποίου η Επιτροπή ‘Ελλάδα 2021’ κινείται μεθοδικά και αποφασιστικά. Σκοπός μας είναι οι νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες να μένουν στη χώρα μας, αλλά και η Ελλάδα να μπει στην αιχμή της πρωτοπορίας και της καινοτομίας».
Η ομιλία του κ. Μπουρλά
Ο κ. Μπουρλά συνεχάρη την κυρία Αγγελοπούλου για το έργο της και ανέφερε ότι αισθάνεται πως μοιράζεται μαζί της την πίστη στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, αλλά και τη διάθεση να συμβάλουν ώστε η δύναμη των ανθρώπων της πατρίδας μας, να αξιοποιηθεί για την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία.
Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο κ. Μπουρλά δήλωσε στην ομιλία του ότι το 2020 παρασκευάστηκαν 200 εκατομμύρια δόσεις, ενώ το 2021 μόνο για το εμβόλιο COVID θα παρασκευαστούν 3 δισεκατομμύρια δόσεις. Περίπου το 40% από αυτή την ποσότητα θα δοθεί σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Αναφέρθηκε στην ομιλία του σε τρία ιδεώδη:
-Στηδύναμη της επιστήμης. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για να είναι κανείς επιστήμονας, ή πιο συναρπαστική εποχή για την επιστημονική καινοτομία. Η επιστήμη εξελίσσεται ακόμα πιο γρήγορα, διαφοροποιείται όλο και περισσότερο και γίνεται όλο και πιο συνεργατική.
Από τότε που αποκωδικοποιήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα, πριν από είκοσι περίπου χρόνια, η επιστήμη οδήγησε σε επαναστατικά φάρμακα σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, όπως κάποιοι τύποι καρκίνου, ή σπάνιες νευρολογικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η νωτιαία μυϊκή ατροφία και η κυστική ίνωση. Συνεχίζουν ωστόσο να υπάρχουν, σημαντικές ανάγκες σε πολλούς άλλους τομείς. Η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον τομέα των βιοεπιστημών να αναθεωρήσουν, να προκαλέσουν και να «σπάσουν» τον κατεστημένο τρόπο σκέψης και δράσης στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων. Είδαμε τι μπορεί να πετύχει το νέο μοντέλο και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε σε πολλούς άλλους τομείς.
Αυτή η δραστική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να πετύχει αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τη ζωή των ασθενών, προσφέροντας μείωση των συμπτωμάτων, πρόληψη, περιόδους ύφεσης και θεραπεία. Για παράδειγμα: τεχνολογίες όπως το mRNA θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών που μπορούν, δυνητικά, να εξαλειφθούν ή να προληφθούν και να προετοιμαστούμε έγκαιρα για μελλοντικές πανδημίες. Αναδυόμενες εξελίξεις, όπως η υγρή βιοψία, η γονιδιακή αλληλουχία μεμονωμένων κυττάρων και νέα πρότυπα θεραπείας, παρέχουν τη δυνατότητα να τεθούν τα πέντε συχνότερα είδη καρκίνου σε ύφεση, επιτρέποντας, δυνητικά, στους ασθένειες να ζουν με χρόνιες μεν, αλλά διαχειρίσιμες δε ασθένειες. Τέλος, τεχνολογίες αιχμής, όπως η γονιδιακή θεραπεία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο για την πλήρη ίαση των ασθενών.
-Στην αυξανόμενη προθυμία του κόσμου, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να ασπαστούν νέους τρόπους σκέψης και εργασίας. Είναι σαφές ότι υπήρξε κοσμοϊστορική αλλαγή στον τρόπο και στο χώρο εργασίας των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
-Στην κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές ανισότητες στην κοινωνία μας, αλλά και τις αναμενόμενες βαθύτατες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία, από την άλλη. Δίνοντας όλο και μεγαλύτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες, όλο και περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις δεσμεύονται να ασπαστούν πλαίσια που βασίζονται σε αρχές, όπως αυτές που καθορίζονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. Ως άτομα, ο καθένας δηλαδή από εμάς, αλλά και ως εταιρίες, πρέπει να τηρούμε μια σειρά αρχών ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ασπαζόμαστε και να προωθούμε τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ισότιμη ένταξη και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πρόκειται για αρχές εγγενείς στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, της ανθρωπότητας και του πλανήτη.
«Μας κάνατε περήφανους γιατί ένας Έλληνας σαλονικιός έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές» δήλωσε στην ομιλία του ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης για τον κ. Μπουρλά. Για την κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε ότι επωμίστηκε και έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την οργάνωση όλων των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής παλλιγεννεσίας και χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «μια γιορτή παιδείας και πολιτισμού».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας Ζώραςανέφερε ότι «το χρυσό μετάλλιο της Αριστείας δεν απονέμεται μόνο ως τιμητική ανάδειξη μιας εξαίρετης επίδοσης, ούτε αποτελεί μόνο επίσημη αναγνώριση άριστων πράξεων. Η έννοια της Αριστείας αναδεικνύει το υποκείμενο της εξέχουσας δράσης και σκέψης: τον άριστο. Ο άριστος διακρίνεται και επιβραβεύεται για την ηθική υπόσταση της προσωπικότητας και του έργου του. Υπερέχει, χωρίς, ωστόσο, να υποβιβάζει το σύνολο, αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρίσματα και την επιστημονική του κατάρτιση προς το κοινό όφελος, λειτουργώντας «πολιτικά» και όχι ατομικά. Ο άριστος προκαλεί θαυμασμό, αλλά και φθόνο, αποτελεί υψηλό πρότυπο μίμησης, πηγή ευγενούς άμιλλας, δημιουργική έμπνευση, ενσαρκώνει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της υγιούς ατομικής φιλοδοξίας και της γενναιόδωρης κοινωνικής προσφοράς. Η έννοια της Αριστείας δεν υπάγεται σε πολιτικές ή κοινωνικές θεωρήσεις, ορθώνεται αμίαντη και αέναη, με το ήθος και την ισχύ κάθε ιδανικού».
Τη σχετική απόφαση πήρε η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η οποία και αποφάσισε να προχωρήσει στην απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ως αναγνώριση για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της στη χώρα και την παραδειγματική συμβολή της στην προβολή της σε όλο τον κόσμο μέσω διάφορων δράσεων συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης διεθνών προγραμμάτων σπουδών που αποσκοπούν στην παραγωγική διασύνδεση επιστήμης και επιχειρηματικότητας και στον Δρα Άλμπερτ Μπουρλά, ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και για την για πολλά χρόνια άξια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό υπό τις πολλαπλές ιδιότητές του αλλά και στη συμβολή του, από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεται, στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας.
Το Χρυσό μετάλλιο αριστείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση και απονέμεται, σε προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι έχουν έντονο κοινωνικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο.



    Στην κορυφή