Σουηδέζες...τείνουν να γίνουν οι ελληνίδες μητέρες στο θέμα του θηλασμού
Όλο και περισσότερες, κάθε χρόνο, νέες μαμάδες αναγνωρίζουν τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και αποφασίζουν να θηλάσουν τα μωρά τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Εννέα στα δέκα ελληνόπουλα θηλάζουν από έναν έως έξι μήνες, και έξι στα δέκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη σκανδιναβική χώρα οι γυναίκες θηλάζουν τα μωρά τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Βλέποντας το προβάδισμα του μητρικού θηλασμού οι εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων αρχίζουν να ρίχνουν το βάρος στα ειδικά γάλατα (αντιαλλεργικά, ελεύθερα λακτόζης, αντι-αναγωγικά) στοχεύοντας στην ανακοπή του ρεύματος και στη μεταστροφή των γονιών προς το έτοιμο βρεφικό γάλα.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση του 48ου Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου. Το 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως 23 Μαΐου 2010 στη Μύκονο και αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός αναφορικά με την υγεία των παιδιών. Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.500 παιδίατροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 700 και πλέον επιστημονικών εργασιών.
Επικαλούμενος τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, σε δείγμα 1.235 νέων μανάδων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, το Κιλκίς και το Διδυμότειχο, ο καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι μουσουλμάνες μητέρες θηλάζουν σε διπλάσιο ποσοστό έναντι των χριστιανών. Επίσης, οι νεότερες σε ηλικία μητέρες (18 – 28 ετών) θηλάζουν 4 φορές συχνότερα από τις μεγαλύτερες μανάδες. Επίσης, οι γυναίκες με στοιχειώδη εκπαίδευση επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό σε ποσοστό 95%, ενώ οι πιο μορφωμένες (απόφοιτες ανωτάτων σχολών) σε ποσοστό 65%.
«Δυστυχώς, μετά την μείωση της κατανάλωσης βρεφικού γάλακτος, οι εταιρείες προσανατολίστηκαν προς τη διαφήμιση των ειδικών γαλάτων, όπως είναι τα αντιαλλεργικά ή τα αντι – αναγωγικά, με αποτέλεσμα πολλές μανάδες να εγκαταλείψουν τον μητρικό θηλασμό», πρόσθεσε.
Στοιχεία που ανέφερε δείχνουν ότι η ετήσια κατανάλωση γαλάτων σε σκόνη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, ανέρχεται περίπου σε 1.500.000 μονάδες και των ειδικών γαλάτων σε 1.700.000 μονάδες, τη στιγμή που δεν θα ‘πρεπε να υπερβαίνουν τις 30.000 - 75.000 μονάδες. «Η τρομακτική κατάχρηση των ειδικών γαλάτων οφείλεται στον έμμεσο τρόπο πίεσης που ασκούν οι εταιρείες όταν το παιδί παρουσιάσει 2 - 3 διάρροιες και άλλες τόσες αναγωγές», εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Όπως είπε τα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος, όσο και για την μητέρα δεν συγκρίνονται με αυτά του ξένου γάλατος. «Το μητρικό γάλα», σημείωσε, «θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού του νεογνού». Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συστηματικός θηλασμός περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά. Επίσης, συμβάλει στη ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Εκτός από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, στο Συνέδριο θα συζητηθούν πολλά άλλα θέματα όπως η υπερκατανάλωση φαρμάκων από παιδιά χωρίς συνταγή γιατρού, η κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους, η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του Διαδικτύου, η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις μικρές ηλικίες και η βίαιη - επιθετική συμπεριφορά των εφήβων. Εκτενής αναφορά θα γίνει και στους εμβολιασμούς, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική μείωση μετά το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το πανδημικό εμβόλιο.