ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετικά σχόλια έγινε δεκτή από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα η κλινική μελέτη των επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) που παρουσιάστηκε στο 93ο ετήσιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Βοστώνη (4-7 Ιουνίου 2011), από τη Dr. Αντωνία Δασταμάνη, Παιδίατρος. Η κλινική μελέτη σε υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου.

Όπως επισήμανε η Dr. Αντωνία Δασταμάνη: «Η παιδική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις πανδημίας και οι διαιτολογικές αλλαγές και παρεμβάσεις στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα. Τα επιδόρπια χαμηλού ΓΔ, όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι πολύτιμα όπλα στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας».

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

Υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά εφηβικής ηλικίας, τα οποία ακολούθησαν για χρονικό διάστημα 3 μηνών ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η κατανάλωση επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, με συχνότητα 4 φορές την εβδομάδα, σημείωσαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς παρουσίασαν μεγαλύτερη συνέπεια και πειθαρχία στο πρόγραμμά τους, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν την ελεύθερη επιλογή ενός γλυκού μία μόλις φορά την εβδομάδα.

Λίγα λόγια για την έρευνα:

Στη μελέτη εξετάστηκαν δύο διατροφικά προγράμματα σε 29 υπέρβαρα - παχύσαρκα κορίτσια 10-14 ετών. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε διαιτολογικό πρόγραμμα με 45% υδατάνθρακες, 35% λιπαρά και 20% πρωτείνες, στο οποίο είχε συμπεριληφθεί επιδόρπιο χαμηλού ΓΔ 4 φορές την εβδομάδα. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν το ίδιο διαιτολογικό πρόγραμμα με μόνη διαφορά ότι μπορούσαν να καταναλώσουν όποιο επιδόρπιο ήθελαν 1 φορά την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα κορίτσια της πρώτης ομάδας έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από τα κορίτσια της δεύτερης ομάδας. Συγκεκριμένα παρουσίασαν απώλεια βάρους κατά μέσον όρο 3 κιλά, μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας μέσης, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας.




    Στην κορυφή