Ρομποτικές επεμβάσεις στον προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν στο σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα για την ουρολογική χειρουργική, το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στις ΗΠΑ στο 85% των περιπτώσεων που χειρουργούνται για καρκίνο προστάτη εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική.

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των δύσκολων ουρολογικών παθήσεων και τα πλεονεκτήματα που την χαρακτηρίζουν ως μέθοδο επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

1) Με το ρομποτικό σύστημα da Vinci το χειρουργικό πεδίο μεγενθύνεται, επιτυγχάνοντας εξαιρετική ευκρίνεια μέσα από «τριδιάστατη» εικόνα
2) Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρούργος είναι καθιστός, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η κόπωση του
3) Η εξάλειψη του «ανθρώπινου τρόμου των χεριών» που επιτυγχάνεται, εξασφαλίζει σταθερότερο χειρουργικό χέρι
4) Η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας να φτάσει στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος καθώς και η εργονομία κινήσεων σε 7 άξονες
5) Ο ελάχιστος έως σχεδόν ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος, το μειωμένο μεταβολικό stress, η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο, η ταχύτατη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, το μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η εξαιρετικά μεγάλη ευκρίνεια και η εργονομία πολλαπλών χειρουργικών κινήσεων που παρέχει το ρομποτικό σύστημα da Vinci, αποτελεί το άριστο «εργαλείο» για δυο σημαντικές λειτουργικές παραμέτρους που είναι συνυφασμένες με το συγκεκριμένο χειρουργείο: την εγκράτεια ούρων και τη στυτική ικανότητα. Η διατήρηση όλων των απαραίτητων ανατομικών στοιχείων με τη ρομποτική συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάκτηση της εγκράτειας, όπως και σε αυξημένη πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης της στυτικής λειτουργίας. Δεδομένα για την εγκράτεια: Μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν πως η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να υπερτερεί στην ταχύτερη ανάκτηση της εγκράτειας με όριο τους 12 μήνες σε σχέση με την ανοικτή και τη λαπαροσκοπική προστατεκτομή.

Δεδομένα για τη στυτική λειτουργία: Ομοίως, ανάλογες δημοσιεύσεις αρχίζουν να εμφανίζονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία σχετικά με υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης της στυτικής ικανότητας σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν για καρκίνο προστάτη με ρομποτικό τρόπο συγκριτικά με ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια επέμβαση με λαπαροσκοπική και ανοικτή χειρουργική. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο ασθενής ανακτά τη στύση του ακόμα και τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών σύμφωνα με τις οποίες η ρομποτική αρχίζει να παρουσιάζει στατιστικά σημαντικά λιγότερα θετικά χειρουργικά όρια στο στάδιο pT2 σε σχέση με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή και λιγότερα ή τουλάχιστον εφάμιλλα θετικά όρια συγκριτικά με την ανοικτή (δηλαδή υγιέστερα όρια από καρκίνο). Eνθαρρυντικά διαφαίνονται επίσης τα αποτελέσματα της ρομποτικής στην τοπικά προχωρημένη νόσο και στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (PSA>20 ng/ml, κλινικό στάδιο νόσου 3 και βιοψία με Gleason score 8). Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στις περιπτώσεις καρκίνου προστάτη όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί και αφαίρεση λεμφαδένων της πυέλου, η ρομποτική προσφέρει εξαιρετική, εκτεταμένη, λεπτομερή και ταχεία εξαίρεση αυτών των λεμφαδένων με μικρή νοσηρότητα
Τέλος, το ποσοστό των μετεγχειρητικών κηλών είναι πολύ μικρότερο καθώς ο ασθενής δεν έχει υποστεί τομές.

Ας σημειωθεί πως στο Ιατρικό Αθηνών έχουν πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία κλπ) και μάλιστα 3 περιπτώσεις χειρουργήθηκαν με ένα πνεύμονα λόγω ιστορικού καρκίνου πνεύμονα και με εξαιρετική μετεγχειρητική πορεία.

Η φύση του ελάχιστα επεμβατικού τρόπου αυτής της επέμβασης και η αρτιότητα της αναισθησιολογικής κατάρτισης συντελούν στην αντιμετώπιση του πιο συχνού καρκίνου στον άνδρα με την μικρότερη ταλαιπωρία και με εξαιρετικά ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU
Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή