Ρόδι, ο κόκκινος θησαυρός


Το ρόδι δεν είναι μόνο ένα φρούτο αλλά και ένα σύμβολο. Συμβολίζει την γονιμότητα, την ευημερία, την αφθονία και την αιωνιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα εμφανίζεται σαν το φρούτο που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη δέσει με την Άδη αλλά και σαν έμβλημα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Με ρόδια στόλιζαν τους κίονες στο ναό του Σολομώντα ενώ το ένδυμα του ιερέα ήταν κεντημένο με ρόδια. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου ακόμη και τώρα το ρόδι συνδέεται και με τις καλές αλλά και με τις δυσάρεστες πλευρές της ζωής. Στους γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά σπάμε το ρόδι για να ¨γεμίσει το σπίτι όπως γεμίζει το ρόδι¨. Από την άλλη η προσθήκη σπόρων ροδιού στα κόλλυβα γίνεται για να υπάρξει δροσιά στη ψυχή του νεκρού.

Το ρόδι σαν φρούτο είναι τόσο σπουδαίο όσο και ως σύμβολο. Οι βαθυκόκκινοι, γυαλιστεροί σπόροι του ροδιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α,C,Ε καθώς και σε σίδηρο και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχό σε ¨θερμίδες¨. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλυτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός καθώς και ο χυμός του είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες , οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη κι από το πράσινο τσάι. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, το ρόδι περιέχει μια ουσία το ελαγικό οξύ το οποίο φαίνεται να καταστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού . Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) καθώς επίσης εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Το ρόδι μπορείτε αφού το καθαρίσετε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να κάνετε ωραίες σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.

Και μην ξεχνάτε ότι ναι μεν το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου μπορούμε όμως το φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας και να το γευόμαστε όποτε μας αρέσει.

Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στη Γαστρεντερολογική κλινική στο Νοσοκ.Νίκαιας και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής
www.astamataki.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή