ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Μια μικρή νίκη στη «σταυροφορία» των πιστημόνων Υνάνϔια στον καρκίνο επέτυχαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μισούρι με επικεφαλής τον καθηγητή Φρέντερικ Χόθορν. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Χόθορν ανέπτυξε μια νέα μορφή ακτινοθεραπείας η οποία έθεσε σε ύφεση τον καρκίνο σε ποντίκια. Η καΩνοτϜμος ޸εραπείαδεν είχεκαμία απߌ τις συμ޲ατιές ϠαρεΝέργειες με τις οποίες συνδέονται οι συμβατικές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Ο޹ ειδικοί ευεπισούνότι ޸α ξεκινήσουν κλιικέ δοκιμές της νέας ακτινοθεραπείας σε ανθρώπους μόλις επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από τα ζώα.

Η θεραπεία BNCT

«Από τη δεκαετία του 1930 οι επιστήμονες προσπαθούσαν να πολεμήσουν τον καρκίνο με μια θεραπεία που ονομάζεται Ακτινοθεραπεία με Σύλληψη Νετρονίων από Βόριο (ΒΝCT)» εξήγησε ο καθηγητής Χόθορν ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε από τον αμΥρικανό π߁όεδρο Μπαράκ Ομπμα με το0Εθνικό Μετάλλιο επιστημώΝ τωνΗΠΑ. «Η ομάδα μας στο Διεθνές Ινστιτούτο Νανοϊατρικής και Μοριακής Ιατϑικής του ΠανΥπισϤημίου το Μίσιγκαν βρޮκε τελικά το τρόπο ώστε Να κάνει αποτελεσματική τη θεραπεία ΒΝCT εκμεταλλευόμενη τη βιολογία των καρκινικών κυττάρων με χρήση της νανοχημείας».

Με «πυξίδα» τη βιολογία των καρκινικών κυττάρων

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτερα από τα υγιή και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απορροφούν περισσότερα στοιχεία. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο ϔου Μ޹σούρι εκμετΑλλεύτηκΥ αυτό το χαρακτηριστιό τϩν κακινικών κυττάρων κάνοντάς τα να προσλάβουν και να αποθηκεύσουν βόριο το ίποίί είχε ειΤικά χεδιαστί αϠό το޽ καθηγηϔή Χό޸ορν Ότα τα καρκινικά κύτταρα που έκλειναν μέσα τους το βόριο εκτέθηκαν σε νετρόνια – υποατομικά σωματίδια – τα άτομα του βορίου έκαναν επιλεκτικά «θρύψαλα» τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα γειτονικά τους υγιή.

Ανέπαφοι οι γειτονικοί υγιείς ιστοί

Η τεχνική της ομάδας του καθηγητή Χόθορν κατέστη εφικτή χάρη στις φυσικές ιδΩότηϔες του βίρίου. ΜιΑ συγεκρμέν޷ μορφή του βορίοϥ διαωρίεται όταν συλλαμβάνει ένα νετρόνιο και απελευθερώνει λίθιο, ήλιο και ενέργεια. Το ޮλιο0και ߄ο λΏθιο που απελευθεϑώνοέται εισχ߉ρού στΑ καρινιά κύτταρα και τα εξολοθρεύουν εκ των έσω χωρίς να βλάπτουν τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

Για πολλές μορφές καρκίνου

«Πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τεχνική μας» σημείωσε ο δρ Χόθορν και προσέθεσε: «Η μέθοδος έδωσε τέλεια αποτελέσματα στα ποντίκια και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους. Ωστόσο προτού ξεκινήσουμε να υποβάλλουμε ανθρώπους στη θεραπεία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όταν αυτά είναι έτοιμα το Πανεπιστήμιο του Μισούρι θα είναι το πρώτο κέντρο στον κόσμο που θα διαθέτει την πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή