ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

28/04/2023

Η τριχόπτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφού αφορά έως και το 85% των ανδρών και το 40% των γυναικών. Όσο περνούν τα χρόνια μπορεί να καταστεί σοβαρό ζήτημα και για τα δύο φύλα, τα οποία αναζητούν τρόπους θεραπείας ή αναστροφής των επιπτώσεών της.
Αρκετοί το επιλύουν με φαρμακευτικές αγωγές, ή μη φαρμακευτικές μεθόδους που σταματούν την εξέλιξη της τριχόπτωσης και βοηθούν στην ανάπτυξη νέων τριχών. Άλλοι και κυρίως εκείνοι που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα, όπως και όσοι δεν έχουν ελπίδες αποκατάστασης με αυτές τις συντηρητικές μεθόδους, επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών, ως τη μοναδική που προσφέρει οριστική αισθητική αποκατάσταση.
Μπορούν να υποβληθούν όμως όσοι το επιθυμούν σε μεταμόσχευση;
«Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί άλματα στη χειρουργική αποκατάσταση των μαλλιών που έχουν καταστήσει τη μεταμόσχευση την πιο αποτελεσματική, ασφαλή και αξιόπιστη λύση για όσους ταλαιπωρούνται από αλωπεκία. Μέσω αυτής μπορούν να αποκαταστήσουν σημαντικό μέρος του αριθμού των τριχών που έχασαν και να αποκτήσουν μια πιο νεανική και φυσική εμφάνιση, ανάλογη της ηλικίας τους. Η συντριπτική πλειονότητά τους είναι κατάλληλοι υποψήφιοι, όχι όμως όλοι. Υπάρχουν κάποια είδη τριχόπτωσης που αποκλείουν αυτήν τη θεραπευτική επιλογή», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης,MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.
Η απόλυτη ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών είναι η τριχόπτωση που οδήγησε στην απώλεια των μαλλιών να οφείλεται σε ανδρογενή αλωπεκία. Πρόκειται για τη συχνότερη διαταραχή της τριχοφυΐας η οποία, παρά το όνομά της, επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες αν και σε μικρότερο και ηπιότερο βαθμό. Εξίσου κατάλληλες για μεταμόσχευση είναι οι γυναίκες που πάσχουν από γυναικείου τύπου αλωπεκία (female pattern hair loss – FPHL), μια μη ουλωτική προοδευτική αραίωση των μαλλιών, ιδίως στο μετωπιαίο, κεντρικό και βρεγματική (άνω και την πλάγια) επιφάνεια του κρανίου, λόγω μιας διαδικασίας που προκαλεί συστολή του θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα αυτή να είναι δυσκολότερο να αναπτυχθεί.
Από αυτές τις παθήσεις πάσχει πάνω από το 90% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη μεταμόσχευση. Επομένως, λόγω της πάθησής τους λίγοι είναι εκείνοι που εξαιρούνται.
Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση όσοι πάσχουν από διάχυτη χωρίς πρότυπο αλωπεκία (DUPA) ή ουλωτική αλωπεκία ή γυροειδή αλωπεκία.
Στη διάχυτη χωρίς πρότυπο αλωπεκία (DUPA), η απώλεια της πυκνότητας δεν περιορίζεται στην κορυφή της κεφαλής, αλλά η λέπτυνση των τριχών παρουσιάζεται σε όλο το κρανίο χωρίς τη διατήρηση σταθερής ζώνης τριχών.
Η ουλωτική αλωπεκία οφείλεται σε φλεγμονή που υπάρχει κάτω από την επιδερμίδα και καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας. Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει τη νόσο.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας αυτοάνοσος τύπος αλωπεκίας που προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών, τα οποία αναγνωρίζονται ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιταχύνει την υποτροπή και τα μεταμοσχευμένα μαλλιά μπορεί να προσβληθούν επίσης.
Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να ωφελήσει επίσης τα άτομα με ασταθή τριχόπτωση, δηλαδή που παρουσιάζουν ταχεία επιδείνωση, ούτε εκείνους με ανεπαρκή τριχόπτωση, όσους δηλαδή δεν έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της πυκνότητας των μαλλιών τους.
Αποφεύγεται στους πολύ νέους ανθρώπους, γιατί η πάθηση ακόμα εξελίσσεται, σε όσους δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τη μεταμόσχευση (π.χ. επιθυμούν πυκνότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν ως νεαροί), ή υποφέρουν με ψυχολογικές διαταραχές όπως τριχοτιλλομανία, μία διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες τραβούν τα μαλλιά τους.
«Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για μεταμόσχευση μαλλιών είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Επομένως, μπορούν να απολαύσουν όλα τα οφέλη που προσφέρουν οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, κυρίως η FUE που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν αφήνει το παραμικρό σημάδι στο τριχωτό της κεφαλής.
Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά όταν όλες οι προεγχειρητικές μετρήσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Πρόκειται για μια τεχνολογία αιχμής που υπερπηδά τα εμπόδια των χειροκίνητων τρόπων μέτρησης και μελέτης των τριχοθυλακίων, οι οποίοι επέτρεπαν μόνο έναν δειγματοληπτικό έλεγχό τους. Με τις υψηλής ανάλυσης κάμερες είμαστε σε θέση σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να συλλέξουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο για κάθε υποψήφιο πλάνο μεταμόσχευσης.
Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε απολύτως φυσικό, αφού για τη μεταμόσχευση λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ο τρόπος έκφυσης των μαλλιών στη μετωπιαία γραμμή. Η δε τοποθέτηση των τριχοθυλακίων στο κατάλληλο βάθος, υπό την κατάλληλη γωνία και στη σωστή κατεύθυνση εγγυάται τη “διακριτική” ενίσχυση της πυκνότητας των μαλλιών», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.



    Στην κορυφή