ΠΦΥ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

14/07/2023


Στις προοπτικές και τα οφέλη της πρόληψης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσο και ευρύτερα για τον τομέα της υγείας, εστίασε το πάνελ συζήτησης Preventive Medicine and Primary Healthcare, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού 14ου Pharma & Health Conference την Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Στο πάνελ συμμετείχαν η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Antonino Biroccio, BoD President & General Manager της GSK Ελλάδος, ο κ. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης και ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MHA, Γενικό/Οικογενειακό Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα διδάγματα και την πολύτιμη τεχνογνωσία που αποκόμισε συνολικά ο κλάδος της Υγείας από την πανδημία, συμφώνησαν στα θέματα του κλάδου της Υγείας που παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν να επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου και σημείωσαν τα βήματα που επιβάλλονται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και προβλέψιμου υγειονομικού συστήματος.

Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης και ανάκαμψης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της Δημόσιας Υγείας, ενώ τόνισε πως στόχος του Υπουργείου αποτελεί η οργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας Υγείας, της οποίας σήμερα οι μονάδες είναι κατακερματισμένες σε διάφορους φορείς και οργανισμούς, υπό μια ισχυρή αποκεντρωμένη διοίκηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης πλαισίου για την υιοθέτηση ενός μοντέλου «one step care» προκειμένου να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα όλων των πολιτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως συνολικά θα διατεθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη από το Ταμείο Ανάκαμψης, μια επένδυση που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας και αφορά στην πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού.

Ο κ. Biroccio εστίασε στο ρόλο του εμβολιασμού στην πρόληψη, με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού Εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και αναφέρθηκε στον διαχρονικά καταλυτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εμβολιασμός στην εξάλειψη πολλών ασθενειών, αλλά και στην πρόσφατη εξομάλυνση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της χώρας να επενδύσει περαιτέρω στην πρόληψη, εκλαμβάνοντας τον εμβολιασμό ως επένδυση και όχι ως επιπρόσθετο κόστος, και να αναπτύξει ένα σαφές στρατηγικό πλαίσιο με εφικτούς στόχους και δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ταχύτερη και ουσιαστικότερη ενσωμάτωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την υψηλότερη διασύνδεση μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων μερών του κλάδου της Υγείας. Ο κ. Biroccio ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του αναφέροντας πως σε μια χρονική συγκυρία όπου το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 50 ετών προβλέπεται να φθάσει το 50% του πληθυσμού στην ΕΕ έως το 2025, ο εμβολιασμός δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως σύμμαχος της πρόληψης συμβάλλοντας σημαντικά στην άρση σημαντικού βάρους από το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας, λαμβάνοντας κανείς υπόψη την επερχόμενη αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η οποία επιβάλλει την αλλαγή πλεύσης προς τον δια βίου εμβολιασμό μέσω της εξασφάλισης της κατάλληλης χρηματοδότησης.

Ο κ. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης, έδωσε έμφαση στους άξονες τους οποίους πρέπει να βασιστεί ο κλάδος στο μέλλον, προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις έξυπνες επενδύσεις και στο πως αυτές μπορούν να διασφαλίσουν ένα ισχυρό και ικανό υγειονομικό δυναμικό, το οποίο να λειτουργεί με αποδοτικές και επαρκώς εξοπλισμένες υποδομές.

Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MHA, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ στην τοποθέτηση του επισήμανε πως χρειάζεται επένδυση στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, σημειώνοντας πως η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον «προσωπικό ιατρό» σημειώνοντας πως «πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μπουν περισσότεροι συνάδελφοι στο θεσμό» με στόχο να διασυνδεθεί και με άλλους επαγγελματίες υγείας, αλλά και με τις κοινωνικές υπηρεσίες.






    Στην κορυφή