ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» διοργανώθηκε στο Ζάππειο, όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης, συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι αγωγής υγείας, επαγγελματίες υγείας και άλλοι ειδικοί στην πρόληψη του καπνίσματος.
Στην συνέντευξη ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «Το Υπουργείο είναι παρόν με τρόπο έμπρακτο μέσω του κοινωνικού σχολείου και όχι με λόγια. Πάμε στα παιδιά με πληροφόρηση και με δράσεις, με συγκεκριμένες προτεραιότητες: την άθληση, τη διατροφή, την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος κ.ά. Σήμερα, που τα παιδιά είναι φορτωμένα και λαμβάνουν έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν συνιστούν γνώση, πάμε στοχευμένα για να ξεπεράσουμε την πλήξη και την κόπωσή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε τις κατάλληλες μεθόδους για να προσεγγίσουμε τα παιδιά, ακόμα και μέσω των γονιών. Ακόμα, καθιερώσαμε για πρώτη φορά τη μέρα σχολικού αθλητισμού που γιορτάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα σχολεία». Τέλος, τόνισε τη σημασία του έργου για την πρόληψη του καπνίσματος και ευχαρίστησε τους συντελεστές του.
Η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ότι «οφείλουμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά την υγεία των παιδιών και των εφήβων αλλά και όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε για το κάπνισμα έχει προστατευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα και για αυτό όλοι οι πολίτες οφείλουν να το σέβονται. Μάλιστα, με βάση πρόσφατη έρευνα, διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αποδέχονται το θεσμικό πλαίσιο και επιθυμούν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος». Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό λειτουργίας των κέντρων διακοπής του καπνίσματος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσω των ΠΕΔΥ, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη της διακοπής του καπνίσματος από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί και υποστηρίζει τις προληπτικές δράσεις στα σχολεία για την προστασία της υγείας των παιδιών και των εφήβων και κάλεσε όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της ανηλικότητας και της υγείας των παιδιών.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «η αποτελεσματική πρόληψη συμβάλει στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τις προσπάθειες για την πρόληψη του καπνίσματος και για αυτό το λόγο έχει εντάξει το πρόγραμμα για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Τέλος πρόσθεσε ότι η συνεργασία των υπουργείων υγείας και παιδείας είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος και την πρόληψη του καπνίσματος στη χώρα μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, α) του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) του προγράμματος «HEART II» (Behrakis foundation MA-USA), με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Προγραμμάτων, παρουσίασε τις βασικές αρχές υλοποίησής τους. Τόνισε ότι «τα προγράμματα είναι ενταγμένα στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου και στόχος τους είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για την πρόληψη του καπνίσματος και την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών στο κοινωνικό σύνολο. Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίζεται στην ενεργοποίηση του εξαίρετου εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη βοήθεια της βιωματικής μεθόδου. Επίσης, το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει τις δραστηριότητες, παρέχοντας ουσιαστικά εργαλεία στο έργο των εκπαιδευτικών». Ο κ. Μπεχράκης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πίσω από κάθε ενήλικα καπνιστή που πεθαίνει από καρκίνο πνεύμονα ή που βασανίζεται από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κρύβεται ένας έφηβος που κάποιος του έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα όταν ήταν μαθητής».
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά, έχει συστηματικότητα και, κατά συνέπεια, έχει θετικά αποτελέσματα. Στη χώρα μας μειώνεται το κάπνισμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση του νοσολογικού φορτίου και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού καθώς και στη μείωση του κόστους στην υγεία».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας καταγραφής στάσεων και συμπεριφορών μαθητών και μαθητριών από όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στο κάπνισμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο», σε 1.802 μαθητές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από την έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Το ποσοστό των μαθητών που δοκιμάζουν να καπνίσουν τσιγάρο ή άλλο είδος καπνίσματος υπερτετραπλασιάζεται μεταξύ Α’ Γυμνασίου (17,1%) και Γ’ Λυκείου (70,4%).
- Μεταξύ των ηλικιών 13 και 18 ετών το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν οκταπλασιάζεται (5,5% και 44,1% αντίστοιχα), ενώ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μεταβάλλονται από περιστασιακοί σε συστηματικοί καπνιστές.
- Το τσιγάρο, ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέχουν τις πρώτες θέσεις προτίμησης καπνικών ειδών στη μαθητική κοινότητα, ενώ η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.
- Ο βαθμός επίγνωσης της μαθητικής κοινότητας για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού είναι σχεδόν καθολικός αλλά μόνο στα μισά σχολεία έχουν γίνει σχετικές δράσεις αγωγής υγείας για μια ζωή «χωρίς τσιγάρο».
- Πάνω από τους μισούς μαθητές που είναι συστηματικοί καπνιστές διαφωνούν με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους ή ανοικτούς δημόσιους χώρους ειδικού ενδιαφέροντος.
- Οι 9 στους 10 όμως συμφωνούν ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού, εφήβου και ενήλικα να μεγαλώνει και να ζει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, χωρίς το δηλητηριώδη καπνό του τσιγάρου ή άλλων προϊόντων καπνού.
- Το οικογενειακό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον είναι οι βασικότεροι παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των μαθητών όσον αφορά στο κάπνισμα.
- Είναι προφανές ότι η ενημέρωση και η παρακίνηση των μαθητών για την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου διαβίωσης δεν επαρκεί εάν δεν συνοδεύεται από δράσεις ενδυνάμωσης της ικανότητας των εκπαιδευτικών και των γονέων να προασπίσουν και να προάγουν την υγεία των παιδιών.
- Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η υιοθέτηση δράσεων που να εστιάζουν στους τρεις αυτούς πυλώνες -Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές- και οι οποίες, πέραν των άλλων παρεμβάσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα ευαισθητοποίησης των τριών πληθυσμών-στόχων για το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», στη διάρκεια του οποίου βραβεύτηκαν οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει». Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ζωγραφιές αλλά και τα βίντεο που ετοίμασαν οι βραβευμένοι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Τα μηνύματα από τα έργα τους ήταν εξαιρετικά αισιόδοξα: εικόνες που αποτύπωναν τη γη ανθισμένη, ανθρώπους να αθλούνται κάτω από τον ήλιο, έναν γιο που παρακινεί τον πατέρα του να σταματήσει το κάπνισμα, τρία πολύχρωμα αερόστατα που δραπετεύουν από την «καπνισμένη» ζώνη, παιδιά που αφηγούνται πώς έκοψαν το τσιγάρο, επειδή θέλουν να αθλούνται, να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον, να μην θέτουν σε κίνδυνο τα πουλιά και τα ψάρια από τις πεταμένες γόπες, να μαζεύουν τα χρήματά τους για να πάνε ταξίδια κ.ά.
Είναι σαφές ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Επιλέγουν όχι μόνο να ωφεληθούν τα ίδια από μία ζωή χωρίς καπνό και χημικές ουσίες, αλλά να παροτρύνουν τους γονείς, τους φίλους και ολόκληρη τη μικροκοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Επιλέγουν την άθληση, τη χαρά, τη Φύση, την Υγεία, τη Ζωή. Και το κάνουν συνειδητά, με δική τους βούληση –μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τους αλλά και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και την εκπαίδευση που λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον τους– έχοντας κατανοήσει, όπως ακούστηκε νεαρή μαθήτρια να λέει σε ένα από τα βίντεο που διακρίθηκαν, ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» και ότι στην πορεία «πρέπει να πεις και μερικά “όχι”».
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, εμπνευστής του SMOKEFREEGREECE, θεσμού με υπερδεκαετή πλέον ιστορία στον χώρο της οργανωμένης αντιμετώπισης του καπνίσματος στην Ελλάδα, είπε πως το συνέδριο αυτό συνιστά «μια ακόμη σπονδή στη συνεργασία των δομών Παιδείας και Υγείας του τόπου», που εξασφαλίζει στα παιδιά μας το βήμα για να υψώσουν τη δική τους φωνή. Στη συνέχεια, ανέτρεξε στο ιστορικό της αντικαπνιστικής συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας με την Αντικαρκινική Εταιρεία και τους φορείς Δημόσιας Υγείας του Harvard, που ξεκίνησε το 2009 με τη γενναιόδωρη στήριξη του Behrakis Foundation από τη Βοστώνη. Η συνεργασία εξελίχθηκε εντάσσοντας στον συνασπισμό φορέων το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια υλοποιείται από την πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, που στηρίζεται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Η πρωτοβουλία αυτή συνίσταται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολόκληρης σειράς επιστημονικά σχεδιασμένων και φιλικών προς τα παιδιά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων , οι οποίες οδηγούν στη μεταστροφή της αντίληψης των μαθητών ως προς το κάπνισμα. Η μεταστροφή αυτή αποτυπώθηκε και σε αριθμούς, εφόσον σημειώθηκε μείωση του καπνίσματος στις μικές ηλικίες κατά 33%. «Η φιλοσοφία μας είναι: μακριά από τον φόβο, χωρίς τρομακτικές εικόνες, με φιλικά και θετικά μηνύματα, όμορφα χρώματα, να αναδείξουμε την επιλογή του μη καπνίσματος ως τρόπου ζωής που οδηγεί σε έναν ευρύτερο ορίζοντα ευζωϊας με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και σεβασμό στο περιβάλλον».
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τους εκπαιδευτικούς «αλλά πάνω απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους να κάνουν πράξη αυτό που λέει ο τίτλος του διαγωνισμού: “Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει”». Τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι «γίνονται τα ίδια τα παιδιά μας πρωταγωνιστές, εκφράζονται και περνούν με τον πιο εύληπτο τρόπο τα θετικά μηνύματα στην κοινωνία». H Υπουργός μίλησε, τέλος, για τον νέο, σχετικά, θεσμό, του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που έχει εισαχθεί στα σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου προλαμβάνονται και καταπολεμούνται οι εξαρτήσεις των μαθητών.
Τα συγχαρητήρια και τα ενθαρρυντικά τους λόγια προσέφεραν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ζέτα Μακρή, ενώ η κα Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του SMOKEFREEGREECE, επεσήμανε ότι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 760 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι «μάς εξέπληξαν με τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους». Τέλος, έτερος συνεργάτης της πρωτοβουλίας, ο Κώστας Βασιλείου, Συντονιστής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι, όπως τόνισε, χάρη στην επίμονη και δυναμική προσπάθειά τους, κατάφεραν εδώ και έντεκα χρόνια ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τα ίδια τα παιδιά σε φορείς αλλαγής της μικροκοινωνίας τους. Απευθυνόμενος στον κ. Μπεχράκη, ο κ. Βασιλείου είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσατε μόνος και τώρα έχετε φτιάξει ένα κίνημα».
Ο κ. Μπεχράκης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, η «αμέριστη συμπαράσταση» της οποίας οδήγησε στην εντυπωσιακή επιτυχία της πρωτοβουλίας για μια «άκαπνη» Ελλάδα.
Στην συνέντευξη ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «Το Υπουργείο είναι παρόν με τρόπο έμπρακτο μέσω του κοινωνικού σχολείου και όχι με λόγια. Πάμε στα παιδιά με πληροφόρηση και με δράσεις, με συγκεκριμένες προτεραιότητες: την άθληση, τη διατροφή, την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος κ.ά. Σήμερα, που τα παιδιά είναι φορτωμένα και λαμβάνουν έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν συνιστούν γνώση, πάμε στοχευμένα για να ξεπεράσουμε την πλήξη και την κόπωσή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε τις κατάλληλες μεθόδους για να προσεγγίσουμε τα παιδιά, ακόμα και μέσω των γονιών. Ακόμα, καθιερώσαμε για πρώτη φορά τη μέρα σχολικού αθλητισμού που γιορτάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα σχολεία». Τέλος, τόνισε τη σημασία του έργου για την πρόληψη του καπνίσματος και ευχαρίστησε τους συντελεστές του.
Η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ότι «οφείλουμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά την υγεία των παιδιών και των εφήβων αλλά και όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε για το κάπνισμα έχει προστατευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα και για αυτό όλοι οι πολίτες οφείλουν να το σέβονται. Μάλιστα, με βάση πρόσφατη έρευνα, διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αποδέχονται το θεσμικό πλαίσιο και επιθυμούν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος». Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό λειτουργίας των κέντρων διακοπής του καπνίσματος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσω των ΠΕΔΥ, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη της διακοπής του καπνίσματος από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί και υποστηρίζει τις προληπτικές δράσεις στα σχολεία για την προστασία της υγείας των παιδιών και των εφήβων και κάλεσε όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της ανηλικότητας και της υγείας των παιδιών.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «η αποτελεσματική πρόληψη συμβάλει στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τις προσπάθειες για την πρόληψη του καπνίσματος και για αυτό το λόγο έχει εντάξει το πρόγραμμα για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Τέλος πρόσθεσε ότι η συνεργασία των υπουργείων υγείας και παιδείας είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος και την πρόληψη του καπνίσματος στη χώρα μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, α) του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) του προγράμματος «HEART II» (Behrakis foundation MA-USA), με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Προγραμμάτων, παρουσίασε τις βασικές αρχές υλοποίησής τους. Τόνισε ότι «τα προγράμματα είναι ενταγμένα στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου και στόχος τους είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για την πρόληψη του καπνίσματος και την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών στο κοινωνικό σύνολο. Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίζεται στην ενεργοποίηση του εξαίρετου εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη βοήθεια της βιωματικής μεθόδου. Επίσης, το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει τις δραστηριότητες, παρέχοντας ουσιαστικά εργαλεία στο έργο των εκπαιδευτικών». Ο κ. Μπεχράκης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πίσω από κάθε ενήλικα καπνιστή που πεθαίνει από καρκίνο πνεύμονα ή που βασανίζεται από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κρύβεται ένας έφηβος που κάποιος του έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα όταν ήταν μαθητής».
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά, έχει συστηματικότητα και, κατά συνέπεια, έχει θετικά αποτελέσματα. Στη χώρα μας μειώνεται το κάπνισμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση του νοσολογικού φορτίου και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού καθώς και στη μείωση του κόστους στην υγεία».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας καταγραφής στάσεων και συμπεριφορών μαθητών και μαθητριών από όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στο κάπνισμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο», σε 1.802 μαθητές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από την έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Το ποσοστό των μαθητών που δοκιμάζουν να καπνίσουν τσιγάρο ή άλλο είδος καπνίσματος υπερτετραπλασιάζεται μεταξύ Α’ Γυμνασίου (17,1%) και Γ’ Λυκείου (70,4%).
- Μεταξύ των ηλικιών 13 και 18 ετών το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν οκταπλασιάζεται (5,5% και 44,1% αντίστοιχα), ενώ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μεταβάλλονται από περιστασιακοί σε συστηματικοί καπνιστές.
- Το τσιγάρο, ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέχουν τις πρώτες θέσεις προτίμησης καπνικών ειδών στη μαθητική κοινότητα, ενώ η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.
- Ο βαθμός επίγνωσης της μαθητικής κοινότητας για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού είναι σχεδόν καθολικός αλλά μόνο στα μισά σχολεία έχουν γίνει σχετικές δράσεις αγωγής υγείας για μια ζωή «χωρίς τσιγάρο».
- Πάνω από τους μισούς μαθητές που είναι συστηματικοί καπνιστές διαφωνούν με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους ή ανοικτούς δημόσιους χώρους ειδικού ενδιαφέροντος.
- Οι 9 στους 10 όμως συμφωνούν ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού, εφήβου και ενήλικα να μεγαλώνει και να ζει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, χωρίς το δηλητηριώδη καπνό του τσιγάρου ή άλλων προϊόντων καπνού.
- Το οικογενειακό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον είναι οι βασικότεροι παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των μαθητών όσον αφορά στο κάπνισμα.
- Είναι προφανές ότι η ενημέρωση και η παρακίνηση των μαθητών για την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου διαβίωσης δεν επαρκεί εάν δεν συνοδεύεται από δράσεις ενδυνάμωσης της ικανότητας των εκπαιδευτικών και των γονέων να προασπίσουν και να προάγουν την υγεία των παιδιών.
- Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η υιοθέτηση δράσεων που να εστιάζουν στους τρεις αυτούς πυλώνες -Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές- και οι οποίες, πέραν των άλλων παρεμβάσεων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα ευαισθητοποίησης των τριών πληθυσμών-στόχων για το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον.
ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΈΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/04/2022
Πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», στη διάρκεια του οποίου βραβεύτηκαν οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει». Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ζωγραφιές αλλά και τα βίντεο που ετοίμασαν οι βραβευμένοι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Τα μηνύματα από τα έργα τους ήταν εξαιρετικά αισιόδοξα: εικόνες που αποτύπωναν τη γη ανθισμένη, ανθρώπους να αθλούνται κάτω από τον ήλιο, έναν γιο που παρακινεί τον πατέρα του να σταματήσει το κάπνισμα, τρία πολύχρωμα αερόστατα που δραπετεύουν από την «καπνισμένη» ζώνη, παιδιά που αφηγούνται πώς έκοψαν το τσιγάρο, επειδή θέλουν να αθλούνται, να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον, να μην θέτουν σε κίνδυνο τα πουλιά και τα ψάρια από τις πεταμένες γόπες, να μαζεύουν τα χρήματά τους για να πάνε ταξίδια κ.ά.
Είναι σαφές ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Επιλέγουν όχι μόνο να ωφεληθούν τα ίδια από μία ζωή χωρίς καπνό και χημικές ουσίες, αλλά να παροτρύνουν τους γονείς, τους φίλους και ολόκληρη τη μικροκοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Επιλέγουν την άθληση, τη χαρά, τη Φύση, την Υγεία, τη Ζωή. Και το κάνουν συνειδητά, με δική τους βούληση –μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τους αλλά και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και την εκπαίδευση που λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον τους– έχοντας κατανοήσει, όπως ακούστηκε νεαρή μαθήτρια να λέει σε ένα από τα βίντεο που διακρίθηκαν, ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» και ότι στην πορεία «πρέπει να πεις και μερικά “όχι”».
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, εμπνευστής του SMOKEFREEGREECE, θεσμού με υπερδεκαετή πλέον ιστορία στον χώρο της οργανωμένης αντιμετώπισης του καπνίσματος στην Ελλάδα, είπε πως το συνέδριο αυτό συνιστά «μια ακόμη σπονδή στη συνεργασία των δομών Παιδείας και Υγείας του τόπου», που εξασφαλίζει στα παιδιά μας το βήμα για να υψώσουν τη δική τους φωνή. Στη συνέχεια, ανέτρεξε στο ιστορικό της αντικαπνιστικής συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας με την Αντικαρκινική Εταιρεία και τους φορείς Δημόσιας Υγείας του Harvard, που ξεκίνησε το 2009 με τη γενναιόδωρη στήριξη του Behrakis Foundation από τη Βοστώνη. Η συνεργασία εξελίχθηκε εντάσσοντας στον συνασπισμό φορέων το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια υλοποιείται από την πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, που στηρίζεται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Η πρωτοβουλία αυτή συνίσταται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολόκληρης σειράς επιστημονικά σχεδιασμένων και φιλικών προς τα παιδιά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων , οι οποίες οδηγούν στη μεταστροφή της αντίληψης των μαθητών ως προς το κάπνισμα. Η μεταστροφή αυτή αποτυπώθηκε και σε αριθμούς, εφόσον σημειώθηκε μείωση του καπνίσματος στις μικές ηλικίες κατά 33%. «Η φιλοσοφία μας είναι: μακριά από τον φόβο, χωρίς τρομακτικές εικόνες, με φιλικά και θετικά μηνύματα, όμορφα χρώματα, να αναδείξουμε την επιλογή του μη καπνίσματος ως τρόπου ζωής που οδηγεί σε έναν ευρύτερο ορίζοντα ευζωϊας με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και σεβασμό στο περιβάλλον».
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τους εκπαιδευτικούς «αλλά πάνω απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους να κάνουν πράξη αυτό που λέει ο τίτλος του διαγωνισμού: “Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει”». Τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι «γίνονται τα ίδια τα παιδιά μας πρωταγωνιστές, εκφράζονται και περνούν με τον πιο εύληπτο τρόπο τα θετικά μηνύματα στην κοινωνία». H Υπουργός μίλησε, τέλος, για τον νέο, σχετικά, θεσμό, του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που έχει εισαχθεί στα σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου προλαμβάνονται και καταπολεμούνται οι εξαρτήσεις των μαθητών.
Τα συγχαρητήρια και τα ενθαρρυντικά τους λόγια προσέφεραν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ζέτα Μακρή, ενώ η κα Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του SMOKEFREEGREECE, επεσήμανε ότι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 760 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι «μάς εξέπληξαν με τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους». Τέλος, έτερος συνεργάτης της πρωτοβουλίας, ο Κώστας Βασιλείου, Συντονιστής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι, όπως τόνισε, χάρη στην επίμονη και δυναμική προσπάθειά τους, κατάφεραν εδώ και έντεκα χρόνια ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τα ίδια τα παιδιά σε φορείς αλλαγής της μικροκοινωνίας τους. Απευθυνόμενος στον κ. Μπεχράκη, ο κ. Βασιλείου είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσατε μόνος και τώρα έχετε φτιάξει ένα κίνημα».
Ο κ. Μπεχράκης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, η «αμέριστη συμπαράσταση» της οποίας οδήγησε στην εντυπωσιακή επιτυχία της πρωτοβουλίας για μια «άκαπνη» Ελλάδα.