Οσφυαλγία και η θεραπεία της


Η οσφυαλγία , δηλαδή ο πόνος στη μέση ( οσφύ ), ή και με επέκταση στο πόδι (ισχιαλγία ) είναι πλέον πολύ συχνή και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες από 15 ετών και άνω . Θεωρείται ότι το 95 % των ατόμων είχαν, έχουν ή θα έχουν πόνο στη μέση τους. Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν την πάθηση με συνηθέστερα την δισκοπάθεια και την αρθρίτιδα. Η προσεκτική κλινική εξέταση καθορίζει το αίτιο ενώ ο ακτινογραφικός έλεγχος επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Η θεραπεία χωρίζεται σε 3 στάδια :

Φαρμακευτική αγωγή

Με αντιφλεγμονώδη φάρμακα , όπως π.χ. το MESULID 100 mgr ένα κάθε δώδεκα ώρες ή NAPROSYN 500 mgr μετά το γεύμα κ.α . Επί ευαισθησίας του στομάχου προτείνεται το ZANTAC 150 mgr και παύση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Τοπική έγχυση φαρμάκων

Εάν ο πόνος επιμένει γίνονται στο σημείο του πόνου (της φλεγμονής ) τοπικά αναισθητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ειδική τεχνική και τονίζεται με τοπική δράση. Είναι ότι καλύτερο, χωρίς κίνδυνο, διότι εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, χωρίς καμία παρενέργεια. Φυσικά εφαρμόζεται από χειρουργό Ορθοπεδικό, που είναι γνώστης της ανατομίας της περιοχής, λόγω της χειρουργικής του εμπειρίας.

Οι τοπικές εγχύσεις είναι τουλάχιστον δύο με κενό διάστημα μεταξύ τους 1 εβδομάδα . Μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον, εάν χρειαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ποσοστό επιτυχίας τους ξεπερνάει το 95 % των περιπτώσεων. Το 5% που άργησε να έρθει στον ιατρό παραμένει στην ιδία κατάσταση που ήταν και ποτέ χειρότερα.

Επί επιμονής των ενοχλημάτων και μετά το δεύτερο στάδιο, κυρίως όταν χάθηκε πολύτιμος χρόνος περιμένοντας, τότε και μόνον τότε τηρώντας τους κανόνες της χειρουργικής αντιμετώπισης ο ασθενής χειρουργείται .

Βασική αρχή μετά την έγχυση είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας του ασθενούς, μέχρι την επανάληψη της.

Η παράταση του πόνου από την αρχή της ασθένειας πέραν της μίας εβδομάδας, δημιουργεί μόνιμες βλάβες στην Σπονδυλική Στήλη ως εκ τούτου η αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατό.

Συντήρηση

Η συχνότητα των κρίσεων της οσφυαλγίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τον πάσχοντα . Η απώλεια βάρους και η καθημερινή άσκηση των κοιλιακών - ραχιαίων μυών μειώνουν την ένταση και την συχνότητα τους .

Η έναρξη της θεραπείας αυτής μπορεί να γίνει και μόνο με την κλινική εξέταση του ασθενούς , απο τον Χειρουργό Ορθοπεδικό. Η αξονική ή Μαγνητική τομογραφία συνιστώνται, αλλά, δεν θεωρούνται απαραίτητες στην παρούσα φάση.

Νικόλαος Γρανίτσας
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


Απαλαχτείτε από πόνους στη σπονδυλική στήλη με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία!

    Στην κορυφή