ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

01/06/2023

Την ανάγκη θεσμοθέτησης του ρόλου των ιατρικών εταιρειών στη εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών τόνισαν οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα- Έργο και προσφορά στην Υγεία», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου στις 12.00 στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι ιατρικών επιστημονικών εταιρειών της χώρας, εκπρόσωποι φορέων της υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου βιοεπιστημών και υγείας κ.ά.

Το βιβλίο, με την αιγίδα και τη συνεργασία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, παρουσιάζει την ιστορία των ελληνικών ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, με έμφαση στο πλούσιο επιστημονικό τους έργο και στη συμβολή τους στην προαγωγή της επιστήμης, της ιατρικής εκπαίδευσης, καθώς και στην προαγωγή της υγείας. Την έκδοση πλαισιώνει μια ιστορική αναδρομή της διαχρονικής συμβολής της Ιατρικής στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Δρ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, υπογράμμισε ότι μέρος της ιστορίας της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα αποτελεί και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, που από την ίδρυσή του (1919) μέχρι σήμερα, παραμένει πιστό στην αποστολή του που είναι η πρόληψη και η θεραπεία των μολυσματικών νοσημάτων μέσω της Βασικής Έρευνας, της Εκπαίδευσης και της προσφοράς Υπηρεσιών στη Δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Σωκράτης Παπαγεωργίου, εστιάστηκε στο σημαντικό ρόλο των ιατρικών εταιρειών στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τις πολλές πρωτοβουλίες της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών για το ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα το βιβλίο «Οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα- Έργο και προσφορά στην Υγεία» να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια. Τόνισε δε την ανάγκη θεσμοθέτησης στη χώρα μας, του ρόλου των επιστημονικών εταιρειών όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στις εξετάσεις των ειδικευόμενων γιατρών.


Τα παραπάνω υποστήριξε και στο δικό του χαιρετισμό, ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι σε πολλές χώρες η εκπαίδευση για την ειδικότητα των γιατρών αποτελεί αρμοδιότητα των ιατρικών εταιρειών και όχι κρατικών φορέων όπως το ΚΕΣΥ, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης, ότι στη φετινή ετήσια συνάντηση των ιατρικών εταιρειών για την ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα προτάθηκε και η δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα απαρτίζεται από άτομα που θα έχουν ειδική εκπαίδευση για το ζήτημα.

Την ελπίδα να γίνει πάγια πρακτική η συνεργασία μεταξύ ιατρικών εταιρειών και συλλόγων ασθενών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Νίκος Δέδες. Τόνισε επίσης, την σημασία της εγγραματοσύνης των ασθενών σε θέματα υγείας, κάτι που όπως είπε αποτελεί και έναν από τους πυλώνες του έργου των συλλόγων των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε είναι πολύ σημαντική και η σχέση γιατρού-ασθενή που ήδη έχει αρχίσει και διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ και Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ΟΔΙΠΥ Α.Ε., Ελευθέριος Θηραίος, παρουσίασε την έκδοση, χαρακτηρίζοντάς την «χρήσιμο εργαλείο» και για την Πολιτεία, ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η θεσμοθέτηση του ρόλου των εταιρειών στην συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση. «Οι ιατρικές εταιρείες οφείλουν να έχουν τον ρόλο τους αλλά και την ευθύνη της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης», δήλωσε ο κ. Θηραίος, τονίζοντας παράλληλα το πολλαπλό έργο και την πλούσια δραστηριότητα των εταιρειών και σε πεδία πέραν της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, όπως οι κοινωνικές δράσεις του με στόχο την φροντίδα και τη διατήρηση της Υγείας των πολιτών.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Δημοσιογράφος Υγείας, Αρχισυντάκτρια HealthDaily, Νέλλη Καψή επεσήμανε τη σημασία της καταγραφής της ιστορίας μέσω αντίστοιχων εκδόσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή εποχή που βασιλεύει το εφήμερο, που δεν υπάρχει χρόνος να κοιτάξουμε πίσω, τέτοιες ιστορικές εκδόσεις συγκεντρώνουν πολύτιμη γνώση, μας δείχνουν ποιοι είμαστε, τι καταφέραμε, αλλά και την ευθύνη που έχουμε ως άτομα και συλλογικότητες όλοι όσοι υπηρετούμε τον σημαντικό αλλά και ευαίσθητο κλάδο της υγείας».




    Στην κορυφή