Ο βήχας του καλοκαιριού


Ένα ξαφνικό καλοκαιρινό κρύωμα μπορεί να είναι εξίσου δυσάρεστο με μια περισσότερο αναμενόμενη χειμερινή νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το κρύωμα με σκοτεινές και κρύες χειμωνιάτικες μέρες, δεν παύουμε να είμαστε ευάλωτοι στους κοινούς ιούς της γρίπης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειρότερο είναι ότι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που σηματοδοτούν την έναρξη της γρίπης, συχνά εμφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών μας. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει ο βήχας και να μας ταλαιπωρήσει στις διακοπές που τόσο περιμέναμε.


Κάνει ζέστη, αλλά εσείς κρυώνετε…

Κάθε μέρα εισπνέουμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα που μπορεί να περιέχει μικρόβια και ιδιαίτερα ιούς δυνητικά επιβλαβείς για τους ιστούς της μύτης και του λαιμού.

Ο ρινοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελούν ιδιαίτερα κοινούς μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο και βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός και να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Παρόλο που η πιθανότητα προσβολής από τους ιούς της γρίπης το καλοκαίρι, είναι 4 φορές μικρότερη σε σχέση με το χειμώνα, υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό:

* Οι πολύωρες αεροπορικές πτήσεις δημιουργούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, καθώς συνωστιζόμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο με εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί μπορεί να έχουν γρίπη με βήχα. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση αναπνευστικών νόσων και δεδομένου ότι στο μέσο βήχα τα σταγονίδια εκτοξεύονται με 1,000km/ώρα, οι πιθανότητες να προσβληθούμε αυξάνονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη σχετίζονται άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο έχουμε εκτεθεί στον ιό, έτσι μια πολύωρη πτήση είναι πιο επικίνδυνη από ένα σύντομο ταξίδι.

* Κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ξένες χώρες μπορεί να εκτεθούμε σε ιογενείς λοιμώξεις που δεν έχουμε εμφανίσει στο παρελθόν στην πατρίδα μας, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο.

* Ο κλιματισμός απομακρύνει την υγρασία από το επιθήλιο των ανωτέρων αεραγωγών, το οποίο λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με βήχα.

* Το στρες – Οι ψυχολόγοι συχνά θεωρούν τις διακοπές σημαντική πηγή άγχους, ιδιαίτερα κατά το στάδιο του προγραμματισμού και της προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι μια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που μας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους όταν φτάνουμε στον προορισμό μας.


Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της συχνής μετάδοσης των λοιμώξεων αυτών στο χώρο του σχολείου. Όμως ένα 40% των λοιμώξεων αυτών μπορεί να εμφανιστεί εκτός του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Σιρόπι με την δραστική ουσία αμβροξόλη βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους παραγωγικού βήχα. Με δράση που αποκαθιστά τη φυσική άμυνα προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά τους μηχανισμούς κάθαρσης του αναπνευστικού επιθηλίου, ρευστοποιώντας τις εκκρίσεις ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κροσσών.



Συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καλοκαιρινού βήχα

– Μη χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας όλο το 24ωρο, ρυθμίστε το σε θερμοκρασία 26-28 βαθμούς Κελσίου και αερίζετε περιοδικά το χώρο.

– Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό – αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος.

– Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

– Αποφεύγετε τροφές, σκόνη, ζώα, γύρη κλπ. που προκαλούν την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών και κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, τις μέρες με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ευαγγελία Παπαγεωργίου
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή