Ο ΙΟΣ ΤΟΥ AIDS ''ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ''


Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS καθίσταται λιγότερο λοιμώδης και λιγότερο θανατηφόρος, σύμφωνα με μία σημαντική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι η δύναμη του ιού φθίνει καθώς αυτός προσαρμόζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που μολύνει.

Έτσι, χρειάζεται πλέον περισσότερο καιρό για να εξελιχθεί μία νέα HIV λοίμωξη σε ενεργό νόσο, ενώ οι αλλαγές του ιού μπορεί να βοηθήσουν τις προσπάθειες εκρίζωσής του.

Μάλιστα κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η εκφύλιση, ενδέχεται τελικά ο ιός να καταστεί «σχεδόν αβλαβής».

Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV από τότε που πέρασε από τους πιθήκους, που θεωρούνται η πηγή του, στους ανθρώπους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Οξφόρδης, όταν ο ιός εισέλθει στον οργανισμό, αρχίζει μια απέλπιδα μάχη ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και σε αυτόν, αλλά ο ιός βγαίνει νικητής διότι είναι δεξιοτέχνης της «μεταμφίεσης» και κατορθώνει εύκολα να μεταλλαχθεί με τρόπο που τον καθιστά «αόρατο» για το ανοσοποιητικό.

Από καιρού εις καιρόν, όμως, ο ιός μολύνει ανθρώπους με εξαιρετικά αποδοτικό ανοσοποιητικό και για να κατορθώσει να «κρυφτεί», αναγκάζεται να υποστεί μία τεράστια αλλαγή.

«Η αλλαγή αυτή έχει κόστος - και το κόστος είναι η μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής, η οποία με τη σειρά της καθιστά τον ιό λιγότερο λοιμώδη, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο καιρό για να προκαλέσει AIDS», λέει ο καθηγητής Ανοσολογίας δρ Φίλιπ Γκάλντερ.
Αυτός ο εξασθενημένος ιός μεταδίδεται στη συνέχεια σε άλλους ανθρώπους και έτσι αρχίζει ο αργός κύκλος εξάπλωσής του.

Η διαδικασία αυτή συμβαίνει ήδη στην Αφρική, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS). Αυτό τεκμηριώθηκε με σύγκριση του ιού στην Μποτσουάνα όπου υπήρχαν κρούσματα του ιού από την αρχή της πανδημίας και τη Νότιο Αφρική όπου ο ιός έφτασε μία δεκαετία αργότερα.

«Είναι εκπληκτικό. Ο ιός έχει ικανότητα αναπαραγωγής κατά 10% χαμηλότερη στην Μποτσουάνα απ’ ό,τι στη Νότιο Αφρική», δήλωσε στο BBC ο δρ Γκάλντερ. «Βλέπουμε την εξέλιξη να εκτελείται μπροστά στα μάτια μας και είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα συμβαίνει.
»Η ικανότητα του ιού να προκαλεί AIDS επιβραδύνεται και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη καταπολέμησή του».

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν παίξει ρόλο στην εξέλιξη του ιού, καθώς τον αναγκάζουν να μετατρέπεται σε ηπιότερες μορφές, επειδή επιτίθενται στις πιο επιθετικές μορφές του και έτσι ενθαρρύνουν την επικράτηση των ηπιότερων.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή