ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ»


Ενδοαγγειακές τεχνικές που «σώζουν» τα κάτω άκρα των διαβητικών από τον ακρωτηριασμό εφαρμόζονται πλέον και στη χώρα μας. Οι πρωτοποριακές αυτές επεμβάσεις, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα πιο σύγχρονα «κέντρα διαβητικού ποδιού» του εξωτερικού, εφαρμόζονται εδώ και λίγους μήνες και στην Ελλάδα, στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Στόχος των επεμβάσεων αυτών, είναι η διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών, με το γνωστό «μπαλονάκι», με σκοπό την επαναιμάτωση των διαβητικών ποδιών. Η επαναφορά της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος στο πόδι, μαζί με τη σωστή φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία βοηθά στην επούλωση των ελκών και κατά συνέπεια στη διάσωση του άκρου.

Όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η ενδοαγγειακή θεραπεία σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν το 70-80% των ασθενών με «διαβητικό πόδι».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαβητικού ασθενή ηλικίας 72 ετών, που προσήλθε στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΥΓΕΙΑ με οξεία ισχαιμία και γάγγραινα του 1ου δακτύλου του αριστερού κάτω άκρου.

Ο ασθενής, που παρουσίαζε απόφραξη των κεντρικών αρτηριών του μηρού και του γόνατος, αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία, με μία από τις νέες αυτές τεχνικές, και συγκεκριμένα με αυτή της «διπλής προσέγγισης», δηλαδή της ταυτόχρονης διαδερμικής παρακέντησης δύο αγγείων του ίδιου ποδιού. Στο συγκεκριμένο ασθενή, η κλασσική ενδοαγγειακή θεραπεία και το χειρουργικό «by pass» δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν, λόγω της ιδιαίτερα βαριάς κατάστασης στην οποία βρισκόταν.



    Στην κορυφή