ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ


Στη μνήμη της Ιουλίας Τσιάρα, που έχασε τη ζωή της από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία μόλις 26 χρόνων, είναι αφιερωμένη η αποψινή τελετή έναρξης του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης, στα Ιωάννινα.

Η μητέρα της νεαρής αποφοίτου της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Α. Κωστούλα – Τσιάρα θα αφηγηθεί απόψε ενώπιον εκατοντάδων συνέδρων την ιστορία της Ιουλίας, που δεν κατάφερε να προλάβει τον καρκίνο. Θα μιλήσει για την άνιση πάλη ενός νέου ανθρώπου με τη νόσο και θα στείλει το μήνυμα της πρόληψης σε όλα τα κορίτσια της Ελλάδας.

«Πριν από ένα χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα, το άδικο τέλος της Ιουλίας Τσιάρα, μίας νέας γυναίκας, μίας εξαιρετικής νέας επιστήμονος που δυστυχώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σήμερα θέλουμε το συγκλονιστικό αυτό γεγονός να ακουστεί και να αποτελέσει της απαρχή της σωστής ενημέρωσης του κόσμου και της αποτελεσματικής εφαρμογής του εμβολιασμού και του τεστ Παπανικολάου που μπορούν να μειώσουν δραματικά τα ποσοστά εμφάνισης αυτού του καρκίνου», δήλωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου κ. Ευάγγελος Παρασκευαΐδης.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,στις 4 - 6 Νοεμβρίου. Το θέμα της πρόληψης ανάπτυξης παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας και πιο συγκεκριμένα ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων αναπτύχθηκαν εκτενώς κατά τις εργασίες του συνεδρίου. Διακεκριμένοι ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ανέπτυξαν θέματα που κάλυπταν όλο το φάσμα της Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης.

Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, κορυφώνονται πριν την ηλικία των 24 ετών. Όσον αφορά την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Επιπλέον υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 580 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και 240 χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο αυτό.

Αναφερόμενος στην υψηλή συχνότητα της λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ο κ. Παρασκευαϊδης τόνισε «Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας δυστυχώς αποτελεί μία πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι πραγματικά αδιανόητο, 90 χρόνια μετά τον προληπτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου και 3 χρόνια μετά την ένταξη του εμβολιασμού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, νέες γυναίκες να χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ρόλος μας ως γιατροί παραμένει καθοριστικός για την υγεία των Ελληνίδων. Ας διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Έχουμε δύο όπλα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τα χρησιμοποιήσουμε.»

Ο εμβολιασμός έναντι του Ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας εμποδίζοντας την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων αυτής της μορφής καρκίνου. Επιπλέον στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

H εξέταση κατά Παπανικολάου, βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα ενός πολύ καλά οργανωμένου προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης με τεστ Παπανικολάου εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 70%. Συνδυάζοντας τον εμβολιασμό με τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί κατά 94%.





    Στην κορυφή