ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ


Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ρεσβερατρόλη - ουσία που προέρχεται από το φλοιό του κόκκινου σταφυλιού - δεν αδρανοποιείται μετά τον μεταβολισμό της από τον οργανισμό.

Μια ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί διατηρεί την αντικαρκινική της δράση ακόμα και μετά τον μεταβολισμό της από τον οργανισμό.

Το σημαντικό αυτό εύρημα παρουσιάζεται σε νέα εργασία η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ρεσβερατρόλη - ουσία που προέρχεται από το φλοιό του κόκκινου σταφυλιού - δεν αδρανοποιείται μετά τον μεταβολισμό της από τον οργανισμό.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται αρκετά γρήγορα – και μέχρι πρότινος επικρατούσε η πεποίθηση ότι τα επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας ελαττώνονται τόσο γρήγορα ώστε να μην υπάρχει περιθώριο χρήσης της σε κλινικές δοκιμές.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η χημική ουσία ανιχνεύεται στα κύτταρα ακόμα και μετά τον μεταβολισμό της σε θειική ρεσβερατρόλη.

Τα ένζυμα που βρίσκονται στα κύτταρα μπορούν να προχωρήσουν σε διάσπαση των αλάτων που οδηγεί στη δημιουργία ρεσβερατρόλης – γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα της χημικής ουσίας στα κύτταρα είναι υψηλότερα απ’ ότι αρχικά πίστευαν οι ειδικοί.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι πιθανώς πιο αποτελεσματική ως προϊόν θειικής ρεσβερατρόλης παρά όταν δεν μεταβολίζεται, καθώς οι συγκεντρώσεις της ουσίας στον οργανισμό μετά τον μεταβολισμό της είναι υψηλότερες.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Karen Brown, χορήγησαν θειική ρεσβερατρόλη σε ποντίκια.
Στη συνέχεια ανίχνευσαν συγκεντρώσεις ελεύθερης ρεσβερατρόλης στο πλάσμα και ορισμένους ιστούς των ποντικιών.
Αυτή είναι η πρώτη άμεση ένδειξη πως η ρεσβερατρόλη μπορεί να παραχθεί από θειική ρεσβερατρόλη σε ζώντα ζώα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ρεσβερατρόλη που παράγεται από θειικά άλατα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κάνοντάς τα να επεξεργαστούν τα ίδια τους τα συστατικά και διακόπτοντας την διάσπασή τους.

Η Brown δήλωσε πως προκύπτουν πλέον σημαντικές αποδείξεις από την εργαστηριακή έρευνα ότι η ρεσβερατρόλη έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων η προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων και η αύξηση της διάρκειας ζωής.

"Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζαμε ότι η ρεσβερατρόλη μετατρέπεται γρήγορα σε θειικά άλατα και μεταβολίτες γλυκουρονιδίου στους ανθρώπους και στα ζώα, γεγονός που σημαίνει ταχεία μείωση των συγκεντρώσεων ρεσβερατρόλης στο πλάσμα μετά τη χορήγηση της ουσίας. Συνεπώς, οι ερευνητές αμφισβητούσαν τη δράση της ρεσβερατρόλης σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Είχαν όμως την υπόνοια ότι η ουσία αυτή πιθανώς να αναπλάθονταν από τους βασικούς μεταβολίτες της. Όμως, η υπόθεση αυτή δεν είχε αποδειχθεί ποτέ.

Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αναγεννηθεί από τους μεταβολίτες θειικών αλάτων στα κύτταρα και ότι το νέο αυτό προϊόν μπορεί να έχει βιολογική δράση η οποία θα είναι ευεργετική για διάφορες παθήσεις των ανθρώπων.

Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά σε διάφορους τομείς της ιατρικής έρευνας γύρω από τη ρεσβερατρόλη. Δημιουργείται επίσης σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον γύρω από την ανάπτυξη νέων μορφών της ουσίας αυτής για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του γρήγορου μεταβολισμού. "


Σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ. Sarah Williams από το Ηνωμένο Βασίλειο, «η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα αφορά τις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης ως θεραπευτική χημική ουσία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της ουσίας αυτής δεν πρέπει να αναζητηθούν στην κατανάλωση ποσοτήτων κόκκινου κρασιού. Είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου."

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


    Στην κορυφή