ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑ: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
04/07/2023
Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται περισσότερες από 7.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, όμως, παράλληλα έχουμε συνεχώς νέες ιατρικές μεθόδους και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που αυξάνουν τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης προκειμένου να υπάρξει επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου.
Ταανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν την μέγιστη ανάγκη ειδικά εκπαιδευμένων ιατρών, που θα μπορούν να δώσουν την ουσιαστική απαιτούμενη φροντίδα στις ασθενείς.
Το θέμα της αναγνώρισης της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας τέθηκε στο «21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society - SIS) για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού», που διεξάχθηκε 3-6 Μαΐου 2023 στη Ρόδο με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Μάλιστα, στη Στρογγυλή Τράπεζα «SenologyasSpecialty» (HΜαστολογία ως Ειδικότητα) που έγινε στις 4 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία τεκμηριώθηκε και επικυρώθηκε η απόφαση με ποσοστό 94%, ότι η Μαστολογία επιβάλλεται να γίνει επίσημη ειδικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας ανέθεσε στην πρόεδρο του Συνεδρίου Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα(καθηγήτρια, γυναικολόγος-χειρουργός-μαστολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας) να ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες για την Ελλάδα και την Ε.Ε. με την ενημέρωση προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Ήδη η κα Μουζάκαπρόσφατα ενημέρωσε τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας, Χρήστο Κίττα, από τον οποίο είχε τη σύμφωνη γνώμη του, καθώς και την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου και με τη δική της υπόδειξη τον πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., Δημήτρη Μπούμπα, καθώς και την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.
Όπως επισημαίνει η καΜουζάκα, «την τελευταία 30ετία αρκετές νέες ιατρικές ειδικότητες με αντικείμενο αντίστοιχο μονήρες όργανο του οργανισμού μας -όπως Καρδιολογία, Νεφρολογία, Αιματολογία, Νευρολογία κ. ά.- έχουν αναγνωριστεί από τις Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, χωρίς δυστυχώς μεταξύ αυτών να συμπεριλαμβάνεται η Μαστολογία».
Εξάλλου το πρόβλημα της αναγνώρισης της ειδικότητας της Μαστολογίας ως αυτόνομης ιατρικής ειδικότητας έχει τεθεί τον τελευταίο καιρό από τις ίδιες τις γυναίκες και τούτο διότι, όταν υποβάλλεται η γυναίκα σε μαστολογική εξέταση, θέλει να αντιμετωπίζεται με την προσήκουσα προσοχή και γνώση και
να δέχεται την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Όπως τονίζει η κα Μουζάκα, «συχνά η εξεταζόμενη γυναίκα δέχεται ποικίλες και αντικρουόμενες συμβουλές, επειδή ο μαστός τυχαίνει να είναι αντικείμενο εξέτασης ακτινολόγων, γυναικολόγων, χειρουργών ή ακόμη και παθολόγων - ογκολόγων. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί μία αβέβαιη και ομιχλώδη κατάσταση στη γυναίκα. Δυστυχώς σήμερα με τον μαστό δεν ασχολούνται μόνον οι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο ιατροί, δηλ. εξειδικευμένοι μαστολόγοι, αλλά ασχολούνται και πολλοί «βαπτισμένοι» μαστολόγοι, που μπορεί να είναι γυναικολόγοι ή γενικοί χειρουργοί. Ο μαστολόγος μπορεί στη βάση του να είναι γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός, ο/η οποίος/α όμως θα έχει εξειδικευτεί στη Μαστολογία, θα γνωρίζει πλήρως την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, τη σχετιζόμενη με το όργανο γενετική, τη λεπτομερή κλινική εξέταση των μαστών, την ανάγνωση της μαστογραφίας, την εκτέλεση των υπερήχων του μαστού, την παρακέντηση του ογκιδίου του μαστού ή την εκτέλεση της διαδερμικής βιοψίας και όταν χρειάζεται τη χειρουργική αντιμετώπιση του περιστατικού».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάται η επιστημονική αξία και η συμβολή άλλων συνεργατών ιατρών που συμπληρώνουν το puzzle της διάγνωσης ή της θεραπείας των παθήσεων του μαστού. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω παράδειγμα που επισημαίνει η κα Μουζάκα:
«Ο πιο στενός συνεργάτης του μαστολόγου είναι ο ακτινολόγος επειδή συνεργάζεται μαζί του τόσο στον προληπτικό έλεγχο των μαστών της γυναίκας, στις καλοήθεις μαστοπάθειες, όσο και στον καρκίνο του μαστού. Ο συνεργάτης αυτός θα πρέπει να κάνει σωστά τη μαστογραφία και να τη γνωματεύσει σωστά. Σε περίπτωση όμως που τύχει για κάποιο λόγο να του ξεφύγει κάτι και χάσει τη σωστή διάγνωση, θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα ο μαστολόγος, ώστε να μην ξεφύγει και από αυτόν η σωστή διάγνωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν ο μαστολόγος (γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός) θα είναι εκπαιδευμένος και δεν θα διαβάσει μόνον τη γνωμάτευση του ακτινολόγου, αλλά θα δει και ο ίδιος τις μαστογραφίες. Σε περίπτωση που ο κλινικός ιατρός δεν είναι εξειδικευμένος μαστολόγος, τότε οι συνέπειες για τη γυναίκα θα είναι τραγικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατρικός όρος «Μαστολογία» για την αντίστοιχη ειδικότητα που ασχολείται με τις παθήσεις του μαστού, δόθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή Charles Marie Gros, επιφανή μαστολόγο, εφευρέτη του Μαστογράφου. Είναι ο επιστήμονας που ίδρυσε το 1976 τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας (Senologic International Society - SIS) στην οποία σήμερα υπάγονται 47 Εθνικές Εταιρείες Μαστολογίας από 47 χώρες του κόσμου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια, η Μαστολογία δεν έχει αναγνωρισθεί ως επίσημη ειδικότητα, κάτι που τώρα πρέπει να γίνει πραγματικότητα.