ΛΕΙΖΕΡ... ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Ένα λέιζερ… αμέσου δράσεως για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αναπτύσσεται από ειδικούς στη Βρετανία. Η νέα μέθοδος αναμένεται να σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο από την ταλαιπωρία και το άγχος που συνεπάγεται η χρονοβόρος αναμονή της τελικής διάγνωσης καθώς και τα συστήματα υγείας από περιττά κόστη που συνδέονται με άχρηστες βιοψίες.

Πολλές «περιττές» βιοψίες

Σήμερα οι γυναίκες υποβάλλονται σε υπερήχους στους μαστούς ή σε μαστογραφία και αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά τότε υποβάλλονται συνήθως σε βιοψία κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων με μια λεπτή βελόνα από τον μαστό. Ωστόσο ποσοστό ως και 90% αυτών των βιοψιών δίνουν τελικώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογιών στο Οξφορντσάιρ βασίζεται στη χρήση λέιζερ για την ανίχνευση επικίνδυνων αλλαγών στον ιστό του μαστού. Το λέιζερ «σαρώνει» τον μαστό χωρίς να «σπάει» το δέρμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

Ταυτόχρονα με τη μαστογραφία

Η μέθοδος του λέιζερ θα μπορεί να διεξάγεται ταυτοχρόνως με τη μαστογραφία σώζοντας τις γυναίκες από χρόνο αναμονής και άγχος. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νίκολας Στόουν από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ ανέφερε ότι «αν η τεχνική εφαρμόζεται μελλοντικά μαζί με τη μαστογραφία θα γλιτώνει πολλές γυναίκες από την ανάγκη υπαγωγής σε βιοψία».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας οι ειδικοί στοχεύουν με το λέιζερ μια περιοχή του μαστού και αναλύουν το φως που ανακλάται - η χημική σύσταση του ιστού επιδρά στην «υπογραφή» του φωτός, για παράδειγμα οι κακοήθεις όγκοι έχουν διαφορετική «υπογραφή» σε σύγκριση με τους καλοήθεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πειράματα που διεξήχθησαν σε ιστούς χοίρου έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αναμένεται τώρα να ξεκινήσουν πειράματα σε ανθρώπινους ιστούς του μαστού.

Μια δεκαετία μακριά

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα παρέλθει περίπου μια δεκαετία προτού το τεστ αποδειχθεί ακριβές αλλά και ασφαλές σε βαθμό τέτοιο ώστε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κλινική πράξη και να εισαχθεί στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Λόρα ΜακΚάλουμ από το Cancer Research UK σημείωσε πως «αν αποδειχθεί μελλοντικά ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να δείξει τι είναι καρκίνος και τι όχι, αναμένεται να σώσει ορισμένες γυναίκες από την επεμβατική διαδικασία της βιοψίας και από την αναμονή των αποτελεσμάτων. Πρόκειται για την αρχή ενός μακρού ερευνητικού ταξιδιού, ωστόσο τα ευρήματα μαρτυρούν πώς η επανάσταση στην τεχνολογία μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην ιατρική του μέλλοντος».


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή