Κόπωση: Καταπολεμήστε τη με διατροφή!


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σχέση της διατροφής με κάθε δραστηριότητά μας. Για παράδειγμα τη σχέση της διατροφής με την προπόνηση και την άσκηση ή τη σχέση της διατροφής με το δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα που απαιτεί μεγάλο ποσοστό ενέργειας κτλ.

Για να καταπολεμήσουμε την κόπωση μέσω μίας ισορροπημένης δίαιτας, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα γεύματά μας και να ανεβάσουμε την ποιότητά τους. Τι σημαίνει αυτό; Να απολαμβάνουμε μικρά και συχνά γεύματα, πλούσια σε βιταμίνες C και D, σε μαγνήσιο και άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας συστατικά. Θέλουμε να τονώνουμε τακτικά τον οργανισμό μας με μικρά, υγιεινά σνακ- εκτός των τριών κύριων γευμάτων- και να μην τον αφήνουμε νηστικό γιατί σε αυτή την περίπτωση πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και νιώθουμε κουρασμένοι.

Η κόπωση όπως και η ψυχολογική διάθεση έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή που ακολουθούμε. Πόσες φορές έχετε φάει κάτι που πραγματικά θέλατε πολύ και σε αρκετή ποσότητα, αλλά μετά δε νιώθατε και τόσο καλά ψυχολογικά; Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργειά του προκειμένου να κάνει την πέψη. Ενέργεια η οποία θα έπρεπε να αξιοποιείται αποκλειστικά για να δίνει δύναμη!

Για να αποφύγουμε λοιπόν την κόπωση, όσο μπορούμε, καλούμαστε να:

1. Απολαμβάνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, της εποχής. Οι χυμοί αυτών αποτελούν μία καλή και γρήγορη λύση.

2. «Αφήνουμε στην άκρη» τις επεξεργασμένες τροφές και τα trans λιπαρά. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, που αγοράζετε.

3. Περιορίσουμε τη ζάχαρη, αφού έτσι κι αλλιώς η ενέργεια που προσφέρει είναι μόνο προσωρινή.

4. Προτιμούμε το λευκό κρέας και το ψάρι, για περισσότερα Ω 3 λιπαρά οξέα. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι αποκλείουμε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας (μία με δύο φορές την εβδομάδα).

5. Πίνουμε περισσότερο νερό διευκολύνοντας έτσι το σώμα μας να κάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες-π.χ. πέψη- πιο εύκολα και χωρίς να σπαταλάει τόση ενέργεια. Η αφυδάτωση κουράζει τον οργανισμό και τα υπόλοιπα υγρά που πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος για ενυδάτωση.

6. Τρώμε μικρά σνακ με ξηρούς καρπούς, ειδικά κατά το απογευματινό γεύμα. Μία χούφτα ξηρών καρπών έχει πολλά οφέλη και σίγουρα ενέργεια!

7. Εξετάζουμε την έλλειψη βιταμινών, που ενδεχομένως να έχουμε. Πολλές φορές η κούραση οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, που προκαλεί τη σιδηροπενική αναιμία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έρευνες συνδέουν την εμφάνιση της κούρασης με την έλλειψη στοιχείων όπως είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β κι η βιταμίνη C. Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίζονται μέσω ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, που θα παρέχει τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Η επιλογή όμως αυτών των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης και σχετικής σύστασης από έναν Ειδικό Διατροφολόγο.

8. Κάνουμε σωστό συνδυασμό των τροφών. Συχνό αίτιο της κούρασης αποτελεί επίσης το φαινόμενο της λειτουργικής υπογλυκαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση η γλυκόζη του αίματος (το γνωστό ως σάκχαρο) έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πάντα μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Η λύση τότε είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνδυάζουμε στα γεύματά μας τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης ή λαχανικά) με την πρωτεΐνη. Ένα καλό παράδειγμα γεύματος είναι ο συνδυασμός κοτόπουλου με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης και σαλάτα.

Η παράξενη πληροφορία!

Μπορεί να σας φαίνεται πραγματικά παράξενο, αλλά η καφεΐνη εντείνει το πρόβλημα της κόπωσης. Οι πρώτες γουλιές ενδέχεται να σας ξυπνούν, αλλά όχι για πολύ. Οι αυξομειώσεις που προκαλεί στα επίπεδα της ενέργειά σας, προκαλούν κόπωση στο σώμα. Έτσι αν περιορίσετε την καφεΐνη, που συνήθως προσλαμβάνουμε καθημερινά από τον καφέ ή το τσάι, η ενέργειά σας θα σταθεροποιηθεί και εσείς θα αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ζάχαρη. Στην αρχή αισθάνεστε ότι σας γεμίζει με την ενέργεια που σας λείπει, αλλά μόλις περάσει λίγη ώρα τα σημάδια της κόπωσης επανέρχονται και μάλιστα συχνά πιο έντονα.

Θαλής Παναγιώτου
Σύμβουλος διατροφής

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...



    Στην κορυφή