ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Η υποβολή ενός ηλικιωμένου σε γενική αναισθησία στο πλαίσιο κάποιας χειρουργικής επέμβασης αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο να πάθει άνοια αργότερα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανσουά Σζταρκ του πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia), όπου επίσης, σύμφωνα με το BBC, κορυφαίοι αναισθησιολόγοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια διεθνής συμφωνία και συναίνεση για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διάγνωση του θανάτου.

Η λεγόμενη «μετεγχειρητική γνωσιακή δυσλειτουργία» ανοίγει το δρόμο για την άνοια ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση στον ασθενή. Πρόκειται για μια συνήθη επιπλοκή σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κάνουν κάποιο σοβαρό χειρουργείο που απαιτεί γενική αναισθησία.

Έως τώρα υπήρχε αβεβαιότητα αν και σε ποιο βαθμό οι εγκεφαλικές επιπλοκές της γενικής αναισθησίας αποτελούν πρόδρομο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα γαλλική μελέτη δείχνει ότι όντως είναι αυξημένος αυτός ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους, καθώς η γενικευμένη αναισθησία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους νευρικούς ιστούς τους, με συνέπεια να διευκολυνθεί η δημιουργία στον εγκέφαλο πλακών του πεπτιδίου β-αμυλοειδούς, κάτι που αποτελεί μηχανισμό πρόκλησης άνοιας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 9.300 ανδρών και γυναικών από τρεις γαλλικές πόλεις, με μέση ηλικία 75 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει άνοια, ήταν πιθανότερο να έχουν στο παρελθόν χειρουργηθεί με γενική αναισθησία (37%) από ό,τι να μην έχουν κάνει γενική αναισθησία (32%).

Οι Γάλλοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιος ηλικιωμένος, ο οποιός έχει έστω και μια γενική αναισθησία στο παρελθόν του, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κατά 35% να εμφανίσει άνοια, σε σχέση με κάποιον που ποτέ δεν έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Στην κορυφή