ΚΕΘΕΑ: ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ


Η επισήμανση έγινε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου απο το ΚΕΘΕΑ με αφορμή τη δραματική περικοπή της φετινής του επιχορήγησης, βάσει πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών. Για τις επιπτώσεις της περικοπής στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους αλλά και ευρύτερα στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, μίλησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς, ο Διευθυντής του οργανισμού Χ. Πουλόπουλος, ο Δ. Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι αριθμούν περισσότερα από 10.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Θ. Τζιούμπας.

Η απόφαση του Υπουργείου μείωσε την επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11.270.000, περικοπή που αντιστοιχεί σε 51%. Τα 11.270.000 είναι το ποσό που έχει ήδη λάβει το ΚΕΘΕΑ φέτος μέχρι και τον Ιούλιο και αφορά τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών, που αν δεν ανακληθεί, θα στερήσει από τις υπηρεσίες του οργανισμού, χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί άνθρωποι που θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ εξυπηρετεί ετησίως περίπου 15.000 άτομα, χρήστες ουσιών και μέλη οικογενειών.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν ότι τα 23 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικές δαπάνες, όπως: μισθοδοσία του προσωπικού, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου βρίσκεται σε 100 μονάδες «πρώτης γραμμής» σε 23 πόλεις και σε 15 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και δαπάνες για απολύτως απαραίτητα έργα ασφάλειας και υγιεινής. Υπογράμμισαν επίσης ότι το ΚΕΘΕΑ, παρά τη φθίνουσα επιχορήγηση των τελευταίων ετών, έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη της κρίσης και με δική του πρωτοβουλία μείωση των δαπανών του κατά 17,5 % και δεν έχει δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του. Αντιθέτως, ο οργανισμός χρειάζεται ενίσχυση, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει «λίστα αναμονής» αιτημάτων προς το ΚΕΘΕΑ από 20 πόλεις για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων, ενώ και τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά μέτρα αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων σε προγράμματα απεξάρτησης. Η ενίσχυση αυτή είναι ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά αναγκαία, καθώς είναι τεκμηριωμένο ότι με κάθε μία (1) νομισματική μονάδα που δίνεται στη θεραπεία εξοικονομούνται μέχρι και 23 από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης στην κοινωνία.

Τέλος, όπως τόνισε εκ μέρους του Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ο κ. Γεωργιάδης: «Οι ανθρώπινες ζωές δεν αποτιμώνται με χρήματα». Δήλωσε επίσης ότι οι Σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα να στερήσει το δικαίωμα θεραπείας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στα προγράμματα αλλά και από όλους όσοι έχουν ανάγκη. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων ΚΕΘΕΑ Θ. Τζιούμπας τόνισε ότι το διακύβευμα είναι η ίδια η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους και της απεξάρτησης, καθώς και η διατήρηση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτικές δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες.


    Στην κορυφή