ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ


Ο Καρκίνος του Πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με 1.500.000 θανάτους για το 2010 ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 ο αριθμός των νέων περιπτώσεων θα φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια. Ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως και παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες επιβίωσης καθώς λιγότερο από το 15% των ασθενών επιβιώνει πέραν της 5ετίας. Το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, μια που η νόσος δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κων/νος Συρίγος στη Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Καρκίνος Πνεύμονα: Νόσημα που μπορεί να κινηθεί» που διοργάνωσε η Ογκολογική Μονάδα Γ’ΠΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί με αφορμή τον Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη νόσο τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινωνία μίλησε ο Λέκτωρας Πολιτικής και Οικονομίας της Υγείας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, Πρόεδρος Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας www.eoncology.gr που δημιούργησε η Ογκολογική Μονάδα Γ’ΠΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», με σκοπό να παρέχει ενημέρωση, υποστήριξη, χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με όλα τα νεοπλασματικά νοσήματα και κυρίως τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης τόσο για τους επαγγελματίες Υγείας όσο και για το ευρύ κοινό.

Αναφερόμενος στους σύγχρονους τρόπους προσέγγισης των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα ο Ειδικός Συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» κος Γιάννης Γκιόζος τόνισε πως η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει στην ποιοτικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος «Ο πιο σύγχρονος τρόπος θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι η ολιστική προσέγγιση: το θεράποντα ιατρό συμπληρώνει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων: ογκολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος, ακτινοθεραπευτής, δερματολόγος, θωρακοχειρουργός, αγγειολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, διαιτολόγος, βιολόγος ενώ κεντρικός είναι ο ρόλος του εξειδικευμένου νοσηλευτή. Όλοι μαζί συνεργάζονται προσπαθώντας να επιλύσουν όλα τα προβλήματα του ασθενή (και όχι μόνο όσα σχετίζονται με τον όγκο του), αλλά και της οικογένειάς του. Οι ειδικοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σε καλά οργανωμένα κέντρα, και δεν «περιοδεύει» ο ασθενής από ιατρείο σε ιατρείο».

Για τις εξελίξεις στη θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα μίλησε ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κων/νος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεότερα βιολογικά φάρμακα, τα λεγόμενα στοχεύοντα φάρμακα, τα οποία έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένες υποομάδες των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα στοχεύουν σε καθορισμένα γονιδιακά μονοπάτια του καρκινικού κυττάρου, ενώ άλλα στοχεύουν στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο. Η αποτελεσματικότητά τους είναι σημαντική, αλλά για συγκεκριμένους υπο-τύπους καρκίνου του πνεύμονα, που προσδιορίζεται μετά από γονιδιακό έλεγχο. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς τους, των ασυνήθιστων παρενεργειών που έχουν, αλλά και του μεγάλου κόστους τους, η χρήση τους πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηρίωση και να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς».

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Λέκτορας Πολιτικής και Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ελένη Κορδή, συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» σε θέματα Διοίκησης της Υγείας αναφέρθηκαν στις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις του Καρκίνου του Πνεύμονα τονίζοντας πως πρόκειται για μια νόσο με έντονες κοινωνικό – οικονομικές ανισότητες καθώς η πρόσβαση στην θεραπευτική φροντίδα (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) παρουσιάζει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, προς όφελος των ανεπτυγμένων, αλλά και εντός της ίδιας χώρας με τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις να εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες επιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση ο Καρκίνος του Πνεύμονα παρουσιάζει υψηλό ιατρικό κόστος (διάγνωσης, θεραπείας κ.α.) με το άμεσο κόστος των ασθενών να έχει υπολογισθεί σε 17.000 δολάρια. Συγκριτικά ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια «ακριβή» νόσο αφού υπολογίζεται ότι δαπανούνται κατ΄ έτος 53 δις δολάρια, ενώ 33 δις δαπανούνται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 24 δις για τον καρκίνο του μαστού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελένη Κορδή κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «Η αποδοτικότερη κατανομή των πόρων από τα συστήματα υγείας για την θεραπευτική αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της παρούσας κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας. Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων θα ωφελήσει πρωτίστως τους ασθενείς».




    Στην κορυφή