ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗΣ, ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΦΛΟΥΒΟΞΑΜΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
22/08/2022
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή(Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας), Νικολέττα Ροβίνα(Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας), Πέτρος Μπακάκος(Καθηγητής Πνευμονολογίας), Γιώργος Δημόπουλος(Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος(Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2201662
Πρόκειται για διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη φάσης 3. Μελετήθηκαν τα φάρμακα μετφορμίνη, ιβερμεκτίνη και φλουβοξαμίνη για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης SARS-CoV-2 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες εντός 3 ημερών από την επιβεβαιωμένη διάγνωση και σε λιγότερο από 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς ήταν 30 ως 85 ετών και ήταν όλοι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι (BMI>25 kg/m2). Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η υποξαιμία (≤93% κορεσμός οξυγόνου στην οξυμετρία στο σπίτι), η επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η νοσηλεία ή ο θάνατος. Όλες οι αναλύσεις χρησιμοποίησαν μάρτυρες που είχαν υποβληθεί σε ταυτόχρονη τυχαιοποίηση, μετά από στατιστική προσαρμογή για εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2 και λήψη άλλων δοκιμαστικών φαρμάκων.
Συνολικά, 1.431 ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη και υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση. Από τους ασθενείς αυτούς, 1.323 συμπεριλήφθηκαν στην στατιστική ανάλυση τελικά. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 46 έτη. Από τους ασθενείς αυτούς, 56% ήταν γυναίκες (6% από τις οποίες ήταν έγκυες) και 52% είχαν εμβολιαστεί. Η προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων για ένα οποιοδήποτε από τα ανωτέρω συμβάντα ήταν 0,84 (P=0,19) με μετφορμίνη, 1,05 (P=0,78) με ιβερμεκτίνη και 0,94 (Ρ=0,75) με φλουβοξαμίνη, χωρίς στατιστική σημαντικότητα δηλαδή. Στις προκαθορισμένες δευτερεύουσες αναλύσεις, η αναλογίες πιθανοτήτων ξεχωριστά για υποξαιμία, επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, νοσηλεία ή θάνατο ήταν επίσης μη στατιστικά σημαντικές για μετφορμίνη, ιβερμεκτίνη και φλουβοξαμίνη.
Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι κανένα από τα τρία φάρμακα που αξιολογήθηκαν νωρίς κατά τη λοίμωξη δεν απέτρεψε την εμφάνιση υποξαιμίας, την επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τη νοσηλεία ή θάνατο που σχετίζεται με COVID-19.