ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΠΝΟ
Τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα, μπορούν να διεισδύσουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προσβάλουν όλα τα όργανα. Γι΄ αυτό απαιτείται η αποφυγή της έκθεσης σε αυτά.
Τί πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε κοντά σε μέτωπο φωτιάς ή τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν φτάσει στον τόπο κατοικίας μας:
· Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς, εφόσον αυτό είναι δυνατόν
· Χρησιμοποίηση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95, που φιλτράρουν περίπου το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων
Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε τέτοια μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλή χειρουργική ή ακόμα και βρεγμένο ύφασμα
· Παραμένουμε στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα
· Λειτουργούμε τα κλιματιστικά με ανακύκλωση αέρα
· Αποφεύγουμε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
· Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ. άτομα με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι) πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του φαινομένου
Η βαρύτητα των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόσταση από την εστία της φωτιάς, η διάρκεια της έκθεσης, η συγκέντρωση των σωματιδίων, καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος.
Σε περίπτωση συμπτωμάτων αναπνευστικού, που σχετίζονται με την έκθεση στον καπνό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή, επίμονος βήχας, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ναυτία, κόπωση ή ταχυκαρδία πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.