ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Η ημερίδα “ EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector” είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΕΦ, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συζήτησης και ενημέρωσης μεταξύ εμπειρογνωμόνων του τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία θα επιτρέπει την ζύμωση ιδεών και γνώσεων και τη δημιουργία συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, χαιρέτισε την έναρξη της ημερίδας, αναφέροντας πως η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο, τόσο λόγω της παγκοσμιοποίησης, όσο και λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μια μοναδική ευκαιρία για συνένωση των δυνάμεων της πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Τρύφων, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι εταιρείες – μέλη της ΠΕΦ πρωτοπορούν ήδη στον τομέα της έρευνας, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ ετησίως και διεξάγουν έρευνα και σε άλλους τομείς πέρα των γενόσημων, όπως για παράδειγμα στον τομέα των βιοομοειδών και των καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών. Σημείωσε μάλιστα, πως το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερευνητικούς κλάδους της χώρας και μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία μέσω της καινοτομίας, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του στο εξωτερικό. Τέλος, τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα για την ΠΕΦ η συνέχιση της υποστήριξης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορέων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί: (α) η διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, (β) η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ανταλλαγής γνώσεων και (γ) η προώθηση ορθών πρακτικών σε σχέση με μεθόδους και διαδικασίες χρηματοδότησης. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, λόγω της εξειδίκευσής της, μπορεί να αποτελέσει ηγετική δύναμη στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης στη χώρα μας.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο κ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας αναγνώρισε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας εμφανίζεται ανταγωνιστική και ενισχύει την παρουσία της στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εμφανίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας “EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας και της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Enterprise Europe Network.