ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι εκείνοι που ζουν κοντά στον ισημερινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με εκείνους που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη - μία διαφορά που μπορεί να εξηγείται από τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας μελέτησαν 216 ενήλικες, οι οποίοι μόλις είχαν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) κατά το διάστημα 2003-2006.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Neurology». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μία «ομάδα σύγκρισης» περίπου 400 ανθρώπων από τις ίδιες περιοχές της Αυστραλίας, οι οποίοι ταίριαζαν με τους εθελοντές υπό εξέταση στην ηλικία και στο γένος, αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα της νόσου.

Οι εθελοντές και από τις δύο ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο χρόνο είχαν εκτεθεί στον ήλιο και σε ποια μέρη του κόσμου είχαν ζήσει στη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, ελέγχθηκαν τα επίπεδα φθοράς που είχε υποστεί το δέρμα τους από τον ήλιο και το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα τους.

Κατά μέσον όρο, εκείνοι που είχαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είχαν εκτεθεί σε μικρότερα επίπεδα υπεριωδών ακτινών UV - με βάση τον χρόνο έκθεσής τους στον ήλιο και το πόσο κοντά στον ισημερινό είχαν ζήσει στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επίσης λιγότερες από μισές πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα φθοράς στο δέρμα τους από την έκθεση στον ήλιο με τα επίπεδά τους της βιταμίνης D να είναι κατά 5% με 10% χαμηλότερα από εκείνους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τόσο την έκθεση στον ήλιο όσο και τα επίπεδα της βιταμίνης D από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα πριν από την εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο ή τα πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D προκαλούν τη νόσο και ενώ οι συγγραφείς της μελέτης επιχείρησαν να δείξουν ότι τόσο η έκθεση στον ήλιο όσο και τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζουν από μόνα τους τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ορισμένοι ειδικοί το αμφισβητούν.

«Μπορεί να παίζουν ανεξάρτητα κάποιο ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά δύσκολο να τα ξεχωρίσεις», λέει ο Αλμπέρτο Ασκέριο, ο οποίος μελετά τη σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη σκλήρυνση κατά πλάκας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αλλά δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, οι συγγραφείς της μελέτης δεν γνώριζαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα των εθελοντών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και επιπλέον είναι πιθανό μετρώντας την έκθεση στον ήλιο κάποιου μέσα στον χρόνο να είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος μέτρησης του επιπέδου της βιταμίνης D που έχει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Καθ’ ότι η έκθεση στον ήλιο συνδέεται με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, δεν ενδείκνυται η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο.
Εξάλλου, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε ισχυρές δόσεις βιταμίνης D, δηλώνουν ειδικοί σε θέματα υγείας. Το κυριότερο μήνυμα της έρευνας, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, είναι ότι «η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο... που συμβαίνει συχνά, είναι μάλλον ενδεδειγμένη τόσο για τη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D, αλλά και για άλλους λόγους υγείας».

Πηγή Real.gr


    Στην κορυφή