Η κατάθλιψη δεν είναι χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων


‘Εγώ τά’φαγα πια τα ψωμιά μου. Εσείς οι νέοι να δείτε τι θα κάνετε’ . Μια κουβέντα, που από έναν άνθρωπο άνω τον 70 ετών προκαλεί συνήθως το μειδίαμα των παρευρισκομένων. ‘Σώπα, σώπα, παππού’ θα πεταχτεί κάποιος να πει. Συσσωρεύονται οι παθήσεις με την ηλικία. Λίγο πίεση, λίγο χοληστερίνη, ένα έμφραγμα...Και στις μέρες μας άρχισε να θεωρείται και παράγοντας κινδύνου για την στεφανιαία νόσο η κατάθλιψη. Όχι η μελαγχολία, η δυσθυμία, η κακή διάθεση, αλλά η κατάθλιψη.

Και ο εκάστοτε παππούς μπορεί να εμφανίζει πέρα από απώλεια του ενδιαφέροντος, καταθλιπτική διάθεση σχεδόν κάθε ημέρα, διαταραχές στην όρεξη, δυσκολία στον ύπνο, απώλεια των δυνάμεων, αδυναμία συγκέντρωσης, γενικά σωματικά συμπτώματα και δυσφορία, ιδέες ενοχής, αναξιότητας, ανησυχία και απαισιοδοξία και ιδέες αυτοκτονίας, (τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης) και κάτι ακόμα: Μειωμένη επίγνωση της ‘θλίψης’του, υποχονδρίαση και σωματική δυσφορία, φτωχή υποκειμενική μνήμη ή εικόνα άνοιας, αρχή νευρώσεων (άγχος, ιδιοψυχαναγκασμοί) ή και απάθεια ή έλλειψη κινήτρων.

Και αν για κάποιο άλλο λόγο φτάσει τελικά στο γιατρό μπορεί να εμφανίζει την ακόλουθη εικόνα:

1) Έχει μειωμένα κίνητρα για συμπεριφορές υγείας: καπνίζει ή/και δεν κάνει σωματική άσκηση.

2) Η διατροφή του δεν είναι η ενδεδειγμένη.

3) Αισθάνεται κοινωνικά απομονωμένος.

4) Έχει χρόνιο άγχος για την επιβίωση του/της.

5) Έχει χαμηλή αντίληψη συναισθηματικής υποστήριξης από τους οικείους του.

6) Έχει δυσλειτουργικούς μηχανισμούς άμυνας στο πρόβλημα της υγείας του (π.χ. άρνηση αποδοχής της κατάστασης της υγείας του).

7) Δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες του γιατρού.

8) Πάσχει από ανορεξία, απώλεια βάρους και μειωμένη ενέργεια.

9) Μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα διαταραχής πανικού ή άγχους.


Εν ολίγοις, ο ασθενής μας πάσχει από χαμηλή ποιότητα ζωής. Και έχει να αντιμετωπίσει και κάτι ακόμα: την προκατάληψη των επαγγελματιών υγείας για την αναγκαιότητα της θεραπευτικής αγωγής στην ηλικία του.

Η κατάθλιψη όμως δεν είναι χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων και δεν θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική μία καταθλιπτική αντίδραση σε αυτή την ηλικία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων προσαρμόζεται με επιτυχία στις μεταβολές που συμβαίνουν όταν εισέρχονται σε αυτό το στάδιο της ζωής. Έτσι, συμπτώματα όπως η μείωση των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων, η ελάττωση λήψης πρωτοβουλιών, το άγχος και η ανησυχία δεν είναι φυσικά επακόλουθα της γήρανσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν την παρουσία κατάθλιψης.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους δεν αναγνωρίζουν ότι πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να κρύβεται μία κατάθλιψη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην αναζητούν ποτέ βοήθεια. Βοήθεια που θα βελτιώσει όχι μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και την εξέλιξη της υγείας τους.

Αθηνά Στεφανάτου
Ψυχολόγος
Ειδική σε θέματα Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή