Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων ακόμα και όταν βρίσκεται εντός των ευρωπαϊκών ορίων ασφαλείας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Επανεξετάζοντας τα στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές μελέτες, που διεξήχθησαν σε Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία και Ιταλία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία, ακόμα και εντός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις μελέτες, ορισμένες εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1992, συμμετείχαν συνολικώς 100.166 εθελοντές, οι 5.157 εκ των οποίων υπέστησαν καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκειά τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), η επαναλαμβανόμενη, μακροχρόνια έκθεση στους ρύπους (όπως λ.χ. συμβαίνει σε όσους κατοικούν δίπλα στις λεωφόρους μίας μεγάλης πόλεως) κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM2,5) συνοδεύεται από αύξηση κατά 13% του κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος, ακόμα και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως το κάπνισμα.

Αντίστοιχα, κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 10 μικρομέτρων (ΡΜ10) σχετίσθηκε με αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα κατά 12%.

Οι συσχετίσεις αυτές παρατηρήθηκαν και εντός των ευρωπαϊκών ορίων ασφαλείας που είναι 25 μg/m3 για τα ΡΜ2,5 και 40 μg/m3 για τα ΡΜ10, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται εξαιρετικά επιβλαβή επειδή μπορούν να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Όπως σχολιάζουν σε άρθρο τους (editorial) που συνοδεύει τη νέα μελέτη οι καθηγητές Μάικλ Μπράουερ και Τζ. Μπ. Τζων Μαντσίνι, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ετησίως 3,2 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με την έρευνα Global Burden of Disease Study του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επιπλέον, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον ΠΟΥ την έχει κατατάξει στα καρκινογόνα.

«Αν και οι επιπτώσεις της στην αναπνευστική υγεία είναι αποδεκτές εδώ και χρόνια, εκείνες στην καρδιαγγειακή νόσο είναι αυτές που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους που αποδίδονται σε αυτήν», σημειώνουν.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή