Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας γενιάς «χωρίς AIDS», μιλώντας στους εκπροσώπους των 190 χωρών που συμμετείχαν στο 19ο διεθνές συνέδριο για το AIDS.

Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, η Κλίντον ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν περισσότερα απο 150 εκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τον αγώνα κατά της ασθένειας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 30 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

«Φανταστείτε την ημέρα που δεν θα μας πλήττει πια αυτή η τρομερή επιδημία, ούτε θα υφιστάμεθα το κόστος και τον πόνο που μας έχει επιβάλει εδώ και καιρό», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το συνέδριο, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε τις εργασίες του την Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Συμμετέχουν συνολικά 25.000 άνθρωποι από 190 χώρες, με την ελπίδα ότι θα δώσουν μια νέα ώθηση στη μάχη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σήμερα υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι φορείς του ιού HIV.

Η «γενιά χωρίς AIDS», όπως την αποκάλεσε η Κλίντον, σημαίνει ότι «κανένα παιδί, όπου και αν βρίσκεται, δεν θα είναι φορέας του ιού από τη γέννησή του» και ότι «αυτοί που θα ασθενούν θα λαμβάνουν θεραπεία ώστε να μην μολύνουν και άλλους».

«Ναι, το AIDS παραμένει ανίατη ασθένεια. Όμως δεν θα πρέπει πλέον να είναι καταδίκη σε θάνατο», τόνισε. Όσον αφορά την πρόσθετη χρηματοδότηση που υποσχέθηκε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι 80 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την προστασία των εγκύων, των μωρών τους και των συντρόφων τους. Άλλα 40 εκατομμύρια προορίζονται για προγράμματα που αφορούν την εθελοντική περιτομή των ανδρών στη νότια Αφρική ενώ 35 εκατομμύρια θα επενδυθούν σε έρευνες για τις ομάδες κινδύνου.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαιρέτισε τη δέσμευση των ΗΠΑ καλώντας «όλους τους δωρητές» να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση ώστε να παρασχεθεί βοήθεια «στους μισούς ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε καμία θεραπεία αν και την χρειάζονται επειγόντως».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στα τέλη του 2011 περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκά φάρμακα στις φτωχές χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 54% των 15 εκατομμυρίων φορέων της ηπείρου. Συνολικά σε όλο τον κόσμο οι φορείς υπολογίζονται στα 35 εκατομμύρια και από αυτούς το 97% ζει σε φτωχές χώρες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που το παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS διεξάγεται στις ΗΠΑ. Το 1990 η χώρα είχε απαγορεύσει την είσοδο οροθετικών στο έδαφός της, ένα μέτρο που αναίρεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Πηγή Real.gr


    Στην κορυφή