Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΕΝΟΧΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Η έντονη μορφή άσκησης θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψει κανείς θερμίδες. Νέα έρευνα όμως φέρνει στο φως ακόμα ένα πλεονέκτημά της. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας ανακάλυψαν ότι έξι μήνες συστηματικής αερόβιας άσκησης αρκούν για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος. Παρά το γεγονός ότι τα γονίδια κληρονομούνται από τους γονείς μας και δεν αλλάζουν στη διάρκεια της ζωής μας, σε κάθε κύτταρο κάποια από αυτά παραμένουν ενεργά. Αυτά ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από μια διαδικασία που είναι γνωστής ως μεθυλίωση ή επιγενετική αποτύπωση. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η άσκηση είναι ικανή να προκαλέσει τροποποιήσεις στη διαδικασία αυτή, επιφέροντας αλλαγές στη λειτουργία άνω των 7.000 γονιδίων παχύσαρκων εθελοντών, με σημαντικότερη τη μείωση της δραστηριότητας των γονιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία αποθήκευσης σακχάρων του αίματος μέσα στα λιποκύτταρα. Σε συμπληρωματική μελέτη που ακολούθησε, διαπιστώθηκε και μείωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στον οργανισμό.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «PLOS Genetics», συμμετείχαν 31 ελαφρώς υπέρβαροι, αλλά κατά τα άλλα υγιείς άντρες, στους οποίους ζητήθηκε να κάνουν μία ώρα spinning και δύο ώρες αερόμπικ την εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι οι εθελοντές κατάφεραν να γυμναστούν κατά μέσο όρο μόλις 1,8 ώρες την εβδομάδα, οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληψία του σωματικού τους λίπους, πριν και μετά το πείραμα, εντόπισαν αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στον οργανισμό τους. Στη συνέχεια ανέλυσαν 480.000 σημεία στο DNA κάθε ατόμου και ανακάλυψαν ότι 7.663 γονίδια -από τα συνολικά 20.000 που απαρτίζουν το ανθρώπινο γονιδίωμα- παρουσίαζαν αλλαγές σε 17.975 σημεία τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. «Η έρευνα έδειξε τις θετικές επιδράσεις της άσκησης, καθώς αυτή αλλάζει το επιγενετικό μοντέλο των γονιδίων που επηρεάζουν τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους στο σώμα μας» υπογραμμίζει η διαβητολόγος του Πανεπιστημίου Λουντ, Σάρλοτ Λινγκ, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή