H ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στη Βιέννη, το λοιμώδες νόσημα δεν έχει περιοριστεί στη Μαύρη Ήπειρο και στα αναπτυσσόμενα κράτη, όπως θεωρείτο τα τελευταία χρόνια.

Οι τελευταίες στατιστικές της UNICEF καταδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί την επίκτητη ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος απλώνεται με την ταχύτητα του φωτός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (μεταξύ αυτών χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και στην Κεντρική Ασία. Μάλιστα, το 80% των φορέων του ιού δεν έχουν κλείσει ούτε τα τριάντα τους χρόνια.

Θέτοντας αυτά τα στοιχεία υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινοβουλευτική της ερώτηση, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα ζήτησε πληροφόρηση ως προς την πρόοδο των ερευνών για τους λόγους εξάπλωσης του AIDS στην Ε.Ε. και στα γειτονικά κράτη, αλλά και για τα άμεσα σχέδια της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει έρευνες για την αντιμετώπισή του.

Στην απάντησή της προς την ελληνίδα ευρωβουλευτή, η Επιτροπή τόνισε πως η μετάδοση καταπολέμηση του HIV/AIDS στις ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες οφείλεται κυρίως, κατά το 57% στη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών. Υπογράμμισε επίσης πως από την αρχή της πανδημίας του HIV, η Επιτροπή θεώρησε τον HIV/AIDS ως μία από τις ύψιστες ερευνητικές προτεραιότητές της. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών του έβδομου προγράμματος-πλαισίου (ΠΠ7) (2007-2010) διατέθηκαν περίπου € 83 εκατομμύρια στην έρευνα για το HIV/AIDS, με μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με χώρες που πλήττονται ενδημικά από τη νόσο. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα περιλαμβάνει εμβόλια, μικροβιοκτόνα, νέα φάρμακα και θεραπευτικές επιλογές, από τη βασική έρευνα έως τις προηγμένες κλινικές δοκιμές. Ειδικότερα, ήδη από το ΠΠ6 (2002-2006), η έρευνα σχετικά με τα μικροβιοκτόνα θεωρείται προτεραιότητα για την ερευνητική ατζέντα της Επιτροπής, ως στρατηγική εναλλακτική του εμβολιασμού και άλλων προληπτικών μεθόδων για την πρόληψη του HIV. Σήμερα, στο ΠΠ7, ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 30 εταίροι χρηματοδοτείται με € 12 εκατομμύρια ευρώ (Chaarm). Το σχέδιο επικεντρώνεται στην ανακάλυψη νέων και αποτελεσματικότερων μικροβιοκτόνων, καθώς και νέων συνδυασμών υπαρχόντων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη στην αντιρετροϊική θεραπεία.


    Στην κορυφή