Γιορτινό τραπέζι: Συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα και την δυσπεψία


Οι γιορτινές μέρες είναι προ των πυλών και οι ευκαιρίες για γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους όλο και θα αυξάνονται. Η εορταστική διάθεση εξάλλου φαίνεται ότι δικαιολογεί τις υπερβολές στο φαγητό αυτές τις μέρες. Όμως αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας.

Το στομάχι μας αυτή την περίοδο, δέχεται παραπάνω τροφή από την συνηθισμένη ποσότητα που έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα:

• Πίνετε άφθονο νερό.

• Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.

• Μασάτε αργά.

• Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.

• Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

• Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.

Φαρμακευτική Αγωγή:

Η πρώτη μας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση σκευασμάτων που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά.

Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά συνιστώνται στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα και από εγκύους και ηλικιωμένους.


Εμμανουήλ Συμβουλάκης
Επιμελητής Α' Γαστρεντερολογικό Τμήμα Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή