ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΝΕΙ» ΒΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η παρέμβαση στο DΝΑ μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες που υφίσταται η καρδιά λόγω τραυματισμού και να μιμηθεί την επίδραση που έχουν στον οργανισμό δύο εβδομάδες άσκησης. Αν και το πείραμα αφορούσε ποντίκια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο της αποκατάστασης βλαβών στην καρδιά ανθρώπων μέσω της αναγέννησης του καρδιακού μυός.
Οι ερευνητές παρενέβησαν στο γονίδιο C/ΕΡΒ-beta το οποίο, όπως φάνηκε στα πειράματα, οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρδιακού μυός στα ποντίκια. Μάλιστα η αύξηση του αριθμού των κυττάρων ήταν αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται σε υγιή ποντίκια τα οποία κολυμπούν ως και τρεις ώρες ημερησίως, αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».
Όπως ευλόγως θα υπέθετε κάποιος, η αύξηση των κυττάρων του καρδιακού μυός μέσω της γονιδιακής παρέμβασης οδήγησε σε ελαφρά διόγκωση της καρδιάς των ζώων. Ωστόσο αυτό φάνηκε να χαρίζει στην καρδιά πολλά οφέλη, κάνοντάς την ανθεκτική στο στρες και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρατήρηση αυτή μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά σε καλύτερες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online