ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;


Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι λίγο-πολύ σε όλους μας γνωστά. Για παράδειγμα κόπωση, κατάθλιψη, πονοκέφαλος, αϋπνίες, ταχυκαρδίες, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, εξάψεις και εφιδρώσεις.

Πώς θα ένιωθε μια γυναίκα όμως εάν αποδεικνυόταν επιστημονικά πως για όλα αυτά ευθύνονται οι... άντρες;

Σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες η τάση των ανδρών να επιλέγουν για σύζυγο νεότερες από αυτούς σε ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει τη γονιμότητα κάτι «άχρηστο» για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Έτσι με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε -κατά κάποιο τρόπο- η εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ, στην έρευνα τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Computational Biology, προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί μόνο στο ανθρώπινο είδος το θηλυκό δεν έχει την δυνατότητα να αναπαραχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η «επίδραση της γιαγιάς»

Σύμφωνα με τις προηγούμενες θεωρίες η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τις μεγαλύτερες γυναίκες να συνεχίζουν να αναπαράγονται, καθώς υπάρχει η «επίδραση της γιαγιάς».

Με βάση αυτή τη θεωρία οι γυναίκες χάνουν τη γονιμότητά τους σε ένα ηλικιακό ορόσημο, καθώς είναι πιθανό να μην ζήσουν αρκετά ώστε να δουν το παιδί τους να μεγαλώνει. Όμως μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά των νεότερων γυναικών, δηλαδή τα εγγόνια τους.

Από την άλλοι οι Καναδαοί έρχονται να ανατρέψουν τον παραπάνω ισχυρισμό, υποστηρίζοντας πως η έλλειψη της αναπαραγωγής προκαλεί την εμμηνόπαυση.

«Επιλεκτικό ζευγάρωμα»

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα κατέληξαν στη θεωρία ότι το «επιλεκτικό ζευγάρωμα» είναι η εξελικτική απάντηση, δηλαδή οι άνδρες όλων των ηλικιών επιλέγουν νεότερες γυναίκες για συντρόφους, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις μεγαλύτερες γυναίκες να συνεχίσουν να είναι γόνιμες.

Ωστόσο δεν αποκλείουν μια αλλαγή του προτύπου, καθώς η μέση γυναίκα σήμερα μπαίνει στην φάση της εμμηνόπαυσης σε ηλικία 52 ετών περίπου, ενώ αναμένεται να ζήσει επιπλέον 30 χρόνια. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, συνδυαστικά με την τεκνοποίηση πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία, ενδεχομένως να μεταβάλλουν χρονικά και την εμμηνόπαυση στο μέλλον.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Στην κορυφή