ΦΟΒΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ MERS ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ


Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα. Το ταξίδι των πιστών όμως, συνοδεύει ο ιός MΕRS με τους ειδικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημίας.


MERS είναι τα αρχικά του «Middle East Respiratory Syndrome», που σημαίνει Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνολικά 138 κρούσματα. Όλα τα περιστατικά καταγράφονται στην αραβική χερσόνησο και τα περισσότερα στη Σαουδική Αραβία, όπως επίσης στην Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε μήνα. Μια αρκετά ανησυχητική εξέλιξη, επισημαίνει στην Deutsche Welle o επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστε από τη Βόννη: «Περίπου 140 άνθρωποι μολύνθηκαν και οι μισοί πέθαναν». Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, όπως λέει.

Εκεί όπου καταγράφονται μέχρι στιγμής τα 3/4 σχεδόν των κρουσμάτων, στη Σαουδική Αραβία, συρρέουν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο. Προορισμός τους η Μέκκα και το σημαντικότερο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, στο φετινό προσκύνημα αναμένονται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πιστοί, οι περισσότεροι από το εξωτερικό. Μια τέτοια μάζα ανθρώπων αυξάνει φυσικά δραματικά τον κίνδυνο μόλυνσης, επισημαίνει ο Κρ. Ντρόστε. Γι΄ αυτό το λόγο πολλοί προσκυνητές θα φοράνε, όπως και πέρσι, μάσκες. Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε παράλληλα οδηγία, καλώντας τις εγκύους και τους ηλικιωμένους να μην κατευθυνθούν φέτος προς τη Μέκκα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό.

Τι γνωρίζουμε για τον MERS

Υπερβολική λοιπόν η αντίδραση των αρχών; «Όχι», απαντά ο γερμανός επιδημιολόγος. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο αυτό που κάνουν οι αρχές. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για τον ιό και θα χρειαστούμε χρόνο για να τον γνωρίσουμε καλύτερα». Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν εκδηλωθεί επιδημία, ωστόσο ο κίνδυνος υφίσταται, σύμφωνα με τον ίδιο: «Έτσι ήταν στην αρχή και με τον SARS. Μετά από μήνες καταλάβαμε πόσοι είχαν προσβληθεί και πόσο γρήγορα μπορούσε να μεταδοθεί».

Το μόνο που γνωρίζουν προς το παρόν οι επιστήμονες είναι ότι και ο MERS είναι ένας κοροναϊός, με τα συμπτώματά του να διαφέρουν ελάχιστα από εκείνα του SARS, τον ιό του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που είχε προκαλέσει πριν από 10 χρόνια παγκόσμια επιδημία και το θάνατο 800 ανθρώπων. Ξεκινά με τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος που μέσα στην πρώτη εβδομάδα οδηγούν συχνά σε οξεία πνευμονία.

Ο επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν πιστεύει ότι προς το παρόν δεν ελλοχεύει κίνδυνος πανδημίας. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσεται κανείς: εκτός από τη μάσκα σε χώρους συνωστισμού όπως στο προσκύνημα στη Μέκκα, ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προφύλαξης παραμένει το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή