Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
06/02/2024
Ξεκάθαρος στιγματισμός είναι το αποτέλεσμα δράσεων που κινητοποιούν πολίτες με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα αποτελεί η καμπάνια «ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά σου”», μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας OpenSchoolDays και της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, η οποία στοχεύει «να καταστεί αναγνωρίσιμο και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».
Αναφορικά με το θέμα της προτεραιότητας που προκρίνεται στην καμπάνια, έχει ήδη λυθεί με την Κάρτα Αναπηρίας, για την οποία το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε επί χρόνια να υλοποιηθεί και την αγκάλιασε ως Κάρτα Αξιοπρέπειας, καθώς επιτρέπει στο άτομο με αναπηρία/ χρόνια πάθηση να απολαμβάνει τα δικαιώματά του χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό.
Η καμπάνια που προαναφέρθηκε ξεκίνησε από την Πτολεμαΐδα και τόσο η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας «Τέτοιες δράσεις δεν έχουν θέση στο χώρο μας» όσο και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Προβληματισμοί-τοποθέτηση για την πανελλήνια καμπάνια ”Σειρά σου”» δημοσίευσαν τις αντιδράσεις τους.
Η συγκεκριμένη καμπάνια αλλά και άλλες δράσεις τέτοιου είδους, οδηγούν στον στιγματισμό - είναι γνωστή σε όλους ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, η εποχή όπου ομάδες του πληθυσμού φορούσαν διακριτικά σήματα επάνω τους, ώστε να είναι εμφανή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.
Οι «εορτασμοί» σε πλατείες, τα καλέσματα και οι συμμετοχές σχολείων κλπ. καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μην εκτίθενται.
Το παρόν κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, στα μέλη της Κυβέρνησης, στο σύνολο των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.