ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ


Βέλγοι ερευνητές έκαναν ένα διστακτικό βήμα προς τη δημιουργία μιας θεραπείας για την πιο κοινή μορφή της "ασθένειας του ύπνου". Η αφρικανική τρυπανοσωμίαση , όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος, μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αν δεν θεραπευτεί.

Υπάρχουν δύο υποείδη του παράσιτου τρυπανόσωμα: το trypanosoma brucei gambiense (γαμβιανό), το οποίο προκαλεί την πιο συχνή χρόνια μορφή της ασθένειας που μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια για να αναπτυχθεί και το T.b. rhodesiense (ροδεσιανό), που προκαλεί τη γρήγορη και θανατηφόρα μορφή της Ασθένειας του Ύπνου. Και οι δύο μορφές είναι θανατηφόρες, εάν δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία.

Μέχρι σήμερα, το στέλεχος gambiense θεωρούνταν ιδιαίτερα ανθεκτικό στις πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Libre de Bruxelles ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει μια μεταλλαγμένη εκδοχή της πρωτεΐνης, η οποία - σύμφωνα με τις πρωτες δοκιμές- δείχνει ότι μπορεί να σκοτώσει ένα ευρύ φάσμα των τρυπανοσωμάτων - συμπεριλαμβανομένου και του στελέχους gambiense.

Το στέλεχος gambiense ευθύνεται για το 97% των περιπτώσεων ασθένειας του ύπνου στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- το 2012 πέθαναν 7.197 άνθρωποι.

Η ελπιδοφόρα έρευνα, που μελλοντικά μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές στην Αφρικανική Ήπειρο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγή news.gr


    Στην κορυφή