ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ... ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Ένα εμβόλιο που θα εμποδίζει τη νικοτίνη από το να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει συμπτώματα εξάρτησης αναπτύσσουν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές έχουν ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο εργαστηριακών δοκιμών και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύσσεται από τον Ρόμπερτ Λάνγκερ, μηχανικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), και δύο ανοσιολόγους του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τους Ούλριχ βον Άντριαν και Ομίντ Φάροκζαντ. Οι τρεις επιστήμονες έχουν συνιδρύσει την εταιρία Selecta Biosciences, η οποία εδρεύει στην πόλη της Βοστόνης.

Στόχος του εμβολίου είναι να προκαλέσει την κινητοποίηση του ανοσολογικού μας συστήματος κατά της νικοτίνης. Μολονότι η νικοτίνη δεν είναι ιός, μελετητές πιστεύουν πως μπορεί να αντιμετωπισθεί με παρόμοιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο εισάγει στο ανθρώπινο σώμα συνθετικά νανοσωματίδια, τα οποία πυροδοτούν την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό. Τα αντισώματα αυτά είναι απόλυτα ταιριαστά με τα μόρια νικοτίνης, στα οποία προσκολλούνται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα μόρια νικοτίνης διογκώνονται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να περάσουν το «φράγμα» μεταξύ εγκεφάλου και κυκλοφορικού συστήματος.

Εάν η νικοτίνη δεν εισχωρήσει στον εγκέφαλο, ο εκάστοτε καπνιστής δεν αισθάνεται την απόλαυση που προκαλεί το κάπνισμα, γεγονός που ουσιαστικά τερματίζει την εθιστική συνήθεια του καπνίσματος και όλες τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στον οργανισμό.

Πρέπει να τονισθεί ότι το εμβόλιο δεν σταματά την λαχτάρα για ικανοποίηση, που πηγάζει από τη στέρηση της νικοτίνης. Απλώς εμποδίζει το κάπνισμα από το να παράσχει αυτήν την ικανοποίηση. Μετέπειτα, οι καπνιστές θα πρέπει σταδιακά να ξεπεράσουν τον εθισμό τους.

Παρά τη διαφαινόμενη επιτυχία, οι ερευνητές έχουν παραδεχτεί ότι το κάπνισμα μεγάλου αριθμού τσιγάρων σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να κατανικήσει τις «άμυνες» του εμβολίου, καθώς ένας μικρός αριθμός μορίων νικοτίνης θα καταφέρνει να εισχωρήσει στον εγκέφαλο προκαλώντας ένα μικρό αίσθημα ικανοποίησης.

Πρόθεση των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα διατηρεί την αποτελεσματικότητά του για χρόνια. Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί κατάλληλο για τους ανθρώπους και εισέλθει στην αγορά, θα γίνει το πρώτο εμβόλιο που βασίζεται σε σχεδιασμένα, συνθετικά νανοσωματίδια.

Η Selecta Biosciences εφαρμόζει τη χρήση νανοσωματιδίων στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εμβόλια και για άλλες, μη ιογενείς παθήσεις, όπως η μαλάρια, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αν όντως αποδειχτούν ασφαλή, τα συνθετικά εμβόλια θα παράγονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα συμβατικά, γεγονός που θα μειώσει και το κόστος τους.


Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή