ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΗΘΩΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ
29/06/2023
Με συμμετοχή από πολλές χώρες ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα VII», το οποίο διεξήχθη υβριδικά 22-24 Ιουνίου 2023 στο Ξενοδοχείο CrownePlaza.
Παρουσιάστηκαν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα από Ελληνικές Ερευνητικές Ομάδες με στόχους την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης των κακοήθων νεοπλασμάτων και την ανεύρεση νέων φαρμακευτικών παραγόντων, τα οποία παράχθηκαν μέσα από συνεργασίες στα πλαίσια Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων. Παράλληλα, φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας παρουσίασαν έξυπνες και καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις. Τα παραπάνω, υπογραμμίζουν, ακόμη μία φορά, το ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό επίπεδο στη χώρα μας που αντικατοπτρίζεται στις δημοσιεύσεις σε μεγάλα ξενόγλωσσα περιοδικά και φέροντας πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη στήριξης των νέων Ελλήνων Επιστημόνων, έτσι ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο του “braindrain”.
Τονίστηκε η αξία της πραγματοποίησης αξιόπιστων Κλινικών Μελετών, οι οποίες προσφέρουν πρώϊμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ενώ παράλληλα μειώνουν το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα. Στον τομέα αυτό υπάρχει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κος Δημήτριος Φιλίππου, αν και ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σίγουρα θα αποδώσει ακόμη περισσότερα.
Παράλληλα, στο φετινό Συνέδριο υπήρχαν σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τις ελπιδοφόρες προοπτικές από την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στην κλινική πράξη. Με συντονιστή τον Καθηγητή Ογκολογίας στις Η.Π.Α. κο Πέτρο Γρίβα τονίσθηκε η σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας των ογκολογικών ασθενών αλλά και οι ελπίδες που έχουν δημιουργηθεί από τους συνδυασμούς νέων ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΜΒΕ Παθολόγος-Ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι πλέον και στη χώρα μας υπάρχουν εξειδικευμένα μοριακά τεστ που γίνονται στους όγκους αλλά και στο αίμα των ασθενών για να αποκαλύψουν εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να συμβάλλουν στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά, αν και δεν καλύπτονται πάντοτε από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Τέλος, ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία στην χώρα μας, για πρώτη φορά, της ChiefMedicalOfficer(Ιατρική Διευθύντρια) της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας (ASCO), Dr. Julie Gralow, η οποία παρουσίασε το έργο της ASCOδιεθνώς και τέθηκαν γερές βάσεις για μελλοντική συνεργασία με τους Έλληνες Επιστήμονες, με κύριο άξονα τη βέλτιστη και ισότιμη φροντίδα των Ογκολογικών ασθενών σε όλα τα στάδια της νόσου τους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email info@imibe.org. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδατου – www.imibe.org.